Marcel Štefančič, jr.

23. 12. 2008  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Film

Rokenroler

RocknRolla Guy Ritchie, 2008

Trg.
Dobrodošli v Ritchielandiji! Vsi so tam - velika gneča, heh, kot vedno. Manjka le Madonna. Je pa tam, na robu londonskega podzemlja, tipičnega Ritchijevega miljeja, kopica stiliziranih negacij Madonne. No, eno imate že v naslovu: Guy Ritchie, ki ga je zakon z Madonno prelevil v trač, hoče reči, da je rocker, rokenroler, RocknRolla. Da ima rob, jajca, zobe, furijo. Razumete, ne: ni le pop šit. Ni le jet-set snob ali pa le rent-a-žrebec. Zato se je vrnil tja, od koder je prišel - v kaotični cockney-land, v katerem nabiješ šibrovko, stisneš in potem pljuneš. Lahko tudi najprej pljuneš, toda tvegaš, da ti šibrovke potem ne bo uspelo nabiti. Odvisno pač od tega, kaj hočeš biti: karizmatičen ali mrtev? Kajti vedeti moraš, da dvojno tvegaš: ko te v Ritchielandiji ubijejo, izgledaš trapasto. Brez fines. Antiheroično. Kot vic, ki ga vsi takoj pozabijo. Ko tu umreš, definitivno ne izgledaš pametno. Nisi kul. Ne, niso več za med ljudi. One Two (Gerard Butler) je mali londonski gangster, ki hoče izgledati kul in pametno, pa ni - malce je tudi poročen z Madonno, če razumete, kaj hočem reči. One Two ima kompanjona (Tom Hardy & Idris Elba), s katerima ju veže tisto, kar je več kot ljubezen in kar je boljše od hetero seksa - načrt. Jasno, načrt za rop, ki pa spodleti. Lahko bežiš, toda skriti se ne moreš. Na eni strani so ruski mafijci, ki te ubijejo že s tatujem - na drugi strani je mogočni boss (Tom Wilkinson), ki kot ravnatelj kake stare šole kontrolira rob podzemlja, po katerem se giblješ, in ki misli, da je Donald Trump. In tu je še femme fatale (Thandie Newton), ki ljubi eksces, pa zafiksani punker, eks celebrity (Toby Kebbell), ki je v taki krizi, da bi imel lahko svoj tabloid. In vsi hočejo svoj delež - tudi delež od tega, kar ne obstaja. Toda to, kar ne obstaja, je to, kar naredi bučno, energično, pompozno, agresivno gnečo. In ko nastane gneča, nastane trg, ki pa je tako prost in tako dereguliran, da vse presega - in da eksplodira. Ekonomija se preseli v instinkt, trg pa v krizo. In ko trg umre, izgleda tako trapasto kot gangster, ki ve le to, da danes za vse potrebuješ račun.
(štarta 31. decembra)

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.