Bernard Nežmah

9. 4. 2002  |  Mladina 14  | 

Protipotresno letalo

Argumentacija policaja, sekretarja in premiera?

© Tomo Lavrič

Dobro leto je trajalo, da je v zadevi Petek policija našla nekaj oprijemljivega. Direktor slovenjgraške policije Srečko Krope je ugotovil, da je imel načelnik OKC Peter Pungartnik finančne stike s podjetji, ki so bila objekt kritičnega pisanja novinarja Mira Petka. Nerodno, visoki policijski častnik hodi naokoli in moleduje podjetnike za denarno pomoč vaške skupnosti.

In reakcija? So ga poslali na poligraf in izpeljali natančno preiskavo njegove vloge v preiskavi zoper osumljence za brutalni napad na novinarja? Nak, šef ga je prestavil v Ljubljano in to kazensko? Kaj je bil torej njegov greh? "Presodil sem, da je premestitev umestna zaradi profesionalne in zasebne integritete Petra Pungartnika."

Skratka, policijskega častnika ni odstranil zato, ker bi bil česa osumljen, temveč zato, da obrani njegovo integriteto!?? Prestavili so ga torej humanitarno, da ga zaščitijo pred zlobnimi jeziki in natolcevanji!!!

Skratka, namesto da bi raziskali nedopustni škandal, ko je policijski načelnik prosjačil za denar poslovneže, ga zavijejo v celofan in pošljejo v Ljubljano. In vrh slovenske policije vse skupaj še lepo požegna.

Nekdanji policijski minister Mirko Bandelj sedaj opravlja funkcijo sekretarja vlade. Pred dnevi so mi mislili, da so ga dobili na laži, ko je pripovedoval, kako bo luksuzni premierov avion stal 35 milijonov dolarjev, medtem ko se je zdaj izkazalo, da je vsotica v resnici krepko višja - 42 milijončkov. "Ja, seveda, ko pa smo ves čas govorili o ceni proizvajalca. To je pa ja vsakomur samoumevno, da k tej ceni plačaš še davek."

Ko je kazalo, da so ga mediji spet našli na novi laži, ko je kot ceno za uro letenja z novim letalom navedel 1.600 $ namesto dobrih treh tisočakov, se je sekretar Bandelj spet izmuznil: "Nikoli nisem govoril, da je to polna cena." Pripovedoval je namreč le o ceni na uro brez amortizacije.

15. marca so mediji poročali o skoraj katastrofi vladnega letala, s katerim je letel minister Janez Potočnik na Finsko. Srca so se nam zatresla, ljudstvo je samo pri sebi skoraj dahnilo DA za novega Drnovškovega jeklenega priča.

Toda, kdo je sporočil to katastrofično vest? Nihče drug kot sekretar vlade gospod Mirko Bandelj. Kako se že pri njem šteje besede? Ko bi se našel potnik v letalu ali letalski inženir, ki bi ovrgel njegovo zgodbo o skorajšnjem padcu letala, bi se prebrisani Mirko hitro popravil: Res sem rekel, da je prišlo skoraj do tragedije, toda saj vendar vsi veste, da sem s tem hotel povedati, da se to ni zgodilo, da pa bi se letalu morda kdaj v prihodnje, v kakšnem tajfunu morebiti res lahko pripetila usodna nesreča.

To skorajšnjo katastrofo je debelo izrabil celo sam premier Janez Drnovšek, ko je iskal argumente za neizbežnost nakupa novega Falcona. V duhu: vidite, kako vlada zares potrebuje novo letalo, in z implikacijo: potem bi minister Potočnik varno priletel v Helsinki. - Ki pa je v resnici le perfidna premierova manipulacija.

Minister Potočnik je namreč letel na Finsko 15. marca, istega dne pa je predsednik vlade Drnovšek odletel na sestanek EU v Barcelono, resda ne z novim, pač pa z nadomestnim letalom, ki ga uporablja pred dobavo novega.

Kakšno povezavo ima varnost gospoda Potočnika z nakupom luksuznega vladnega aviona? Nobene, fatalnega 15. marca bi se v novem peljal premier, v starem pa spet njegov minister za evropske zadeve.

Eeeeeeeeh, gospod premier, saj ste kot tisti, o katerem pravijo, da bi za svojo korist izkopal še mrtvo mater!

Primera je namreč aktualna, zakaj predsednik vlade Janez Drnovšek se je v intervjuju z novinarjem Vladimirjem Voduškom na POP TV čudil, od kod izvira kampanja zoper njega. Ne razume, zakaj mu mediji stalno očitajo avion pa limuzino. Po njegovem se je začelo, ko je obelodanil svojo bolezen, kar je povzročilo mrhovinarski instinkt.

Za prvega moža vlade smo torej novinarji in žurnalisti mrhovinarji, ki mu betežnemu strežemo po karieri in iz njegovega voznega parka ustvarjamo nespodobne škandale.

Premier Drnovšek je naletel pravzaprav na zelo prijetna vprašanja, saj so ga na POP TV zaskrbljeno spraševali, kaj bo v prihodnje napravil, da si bo s stranko popravil imidž.

Pred tedni je namreč minilo 4 leta od tokrat zaresne katastrofe - potresa v Posočju. In danes še zmeraj desetine nesrečnikov živi v kontejnerjih, zakaj država jim ni pomagala obnoviti porušenih domov. Vlado pa je tako tedaj kot sedaj vodil Janez Drnovšek; tedanji okoljski minister Pavle Gantar je sicer izdelal tako elegantni sistem reševanja, da je še danes nanj ponosen in mu ga ne skazi nič, niti žalostne podobe potresnikov brez lastnega doma ne.

Zatorej predrzno in mrhovinarsko vprašanje za predsednika vlade Drnovška. "Gospod premier: kako da ima za vas nakup novega prestižnega letala prednost pred solidarnostjo s številnimi državljani, ki kot žrtve naravne nesreče že dolga štiri leta životarijo v zabojnikih?"