Bernard Nežmah

5. 10. 2005  |  Mladina 40  | 

Razlogi za molk?

Misterij SSS

© Tomo Lavrič

Prva velika postreferendumska oddaja nacionalke je povzročila šok. Tarča je namreč razkrila neverjetno zgodbo, kako je podjetje Etaline na en mah, v nekaj mesecih zaslužilo 600 milijonov tolarjev. Vsoto enega referenduma!

A kakšno poslovno idejo si je domislil podjetnik doslej neznane firme? Kupil je nekaj njiv na vižmarskih poljih pri Ljubljani po 100 evrov za kvadratni meter. Res, prvi mož Etaline je videl dlje kot ostali trgovci z nepremičninami. Za kmečko zemljo, ki je vredna cca 20 evrov na meter, je plačal pet krat toliko!!!

Norec ali genij?

Ker jo je kmalu zatem prodal po tarifi 197 evrov, imamo opraviti z genijalnežem. V dveh potezah je postal milijonar. A kdo je bil plačnik? Stanovanjski sklad R Slovenije (SSS), ki ga je vodil Edvard Oven, je odštel možaku sanjske novce. Z namenom, da na tem terenu postavi stanovanjsko naselje. Toda, kot je razkrila oddaja Lidije Hren, je bilo to zemljišče po urbanistični presoji neprimerno za bivalno naselje.

Skratka, kmečka zemlja, ki je bila plačana kot podij stanovanjske soseske je bila desetkrat preplačana!!!

Kako je to mogoče? SSS, ki je bil ustanovljen z napovedjo, da bo ljudem ponujal ugodno ceno stanovanj, se obnaša kot Dedek mraz, ki je s 600 milijoni davkoplačevalskega denarja obdaril podjetje Etaline???

Toda še bolj nenavadno je, da je bil ta sanjski posel sklenjen že pred leti, pa je zagledal luč javnosti šele zdaj.

Je šlo za tajno poslovanje, o katerem razen pogodbenikov ni vedel nihče? Nak, za glavo se je držal že prejšnji okoljski minister Janez Kopač, ki je pred kamerami povedal, da je naredil vse, da bi ustavil početje direktorja Edvarda Ovna.

A kaj je storil minister, ki je bil hkrati prvi nadzornik? - Na seji vlade je v največji konspiraciji pripravil zakon, ki je vzel direktorju Ovnu del velikih pooblastil, potem pa še dosegel, da se je ta ob izteku mandata moral še umakniti.

Pri Zevsovih strelicah, kako nemočen je bil minister Kopač, ki se je najprej tresel pred svojim podrejenim direktorjem, kaj šele da bi zoper mahinacije šefa SSS sprožil preiskavo zaradi suma okoriščanja!!!??

Nenavadno, nekoč je ta isti minister sklenil, da bo ustanovil državni elektroholding s sedežem v Ljubljani. Zoper to odločitev so protestirali Mariborčani, ki so želeli sedež v svojem mestu, robantil je mestni župan, pa so meščani zbrali deset tisoče podpisov zoper ministrovo namero.

Kako je ravnal takrat minister Kopač? Je prisluhnil vseštajerskemu uporu? Nak, bil je trden kot granit. Zoper njegovo voljo je bilo vse zaman.

Od kod torej ta transformacija, da je bil minister Kopač nemočen pred direktorjem Ovnom?

Kdo je pravzaprav Edvard Oven? Funkcionar LDS, za katerega je kazalo, da bo dosmrtni direktor SSS. Njegove metode poslovanja so bile unikatne, utiral je pot nedojemljivemu. SSS, ki je bil ustanovljen, da gradi stanovanja, je na sivem trgu posojal denar, potem mu je bil na kožo pisan zakon, po katerem je SSS sam kupoval gradbena zemljišča.

Od kod moč politika, ki je drugače znan po svojem bogastvu, ki ga je pridobil v času vladavine LDS?

Odgovor je lahko samo spekulativen: z denarjem je držal v šahu vrhuško LDS, ki zoper njega ni upala ukrepati oziroma stranka mu je pustila, da je obogatel, zato pa od njega dobivala ugodnosti. Kako si drugače pojasniti, da zoper tako eklatantno zlorabo niso ukrepali? Stranka, ki je drugače znana po izjemni skrbi za državno premoženje; pomislimo le, kakšen vik je zagnala pri prodaji delnic Mercatorja, ki sta jih KAD in SOD prodala po ceni, ki je sicer veljala na borzi oz. bila določena za dokapitalizacijo.

A še bolj preseneča medijska mlačnost v dnevnih medijih. Delo, Finance, Dnevnik tudi POP TV so sramežljivo od daleč opazovali. Dobro, oddajo je naredila nacionalka, zakaj bi ponavljali nekaj, kar so odkrili drugi?

Toda v primeru Mercator so se dan za dnem vrstili prispevki o oškodovanju davkoplačevalcev. In to teden za tednom. V tej zadevi drobnih 600 milijonov pa molk. - ?