Bernard Nežmah

10. 8. 2006  |  Mladina 32  | 

Metelkova kot politični joker

Pred županskimi volitvami

© Tomo Lavrič

Ko v mestu buldožer ob asistenci kordona policajev poruši javno stavbo, je to akt nasilja. Še zlasti, če je bila porušena Mala šola na Metelkovi kraj, kjer se dnevno zbirajo številni meščani.

Toda, ko se oglasi nekdanja vladajoča stranka LDS z besedami, da gre za državni terorizem, ko njeni mestni svetniki ob tem zatrobijo, da ne mine dan, ne da bi vladajoči režim sprejel kak ukrep, ki nas pelje stran od svobodne družbe, se zazdi, da gre za spopad med napredno-libertino politiko in klerikalno-nazadnjaškimi silami Janševe vlade. Da LDS in SD branita metelkovce pred totalitarnim režimom. Da so na strani dobrih alternativci z Metelkove, Kacinovi liberalci in Pahorjevi socialdemokrati, na strani slabih pa steber vladajoče koalicije SDS-NSi-SLS. Res???

Najbolj nenavaden prizor so ulovile teve kamere, ki so prikazovale prizadete in žalostne obraze aktivistov Metelkove, potem pa dobrovoljnega podžupana Miloša Pavlico, ki je zagorel in nasmejan kritiziral početje inšpektorjev in podučeval, kako bi morali sprejeti poseben zakon v primeru Metelkove.

Od kod ta veslo razigran obraz v tako žalostnem trenutku?

Že leta 2002 je bila izdana inšpekcijska odločba, ki je odrejala odstranitev objekta Male šole. Kdo jo je izdal? - Minister Janez Podobnik? Nikakor, to je bil čas, ko je imela koalicija LDS-SD absolutno večino tako v državni kot v mestni vladi.

Položaj Metelkove, v smislu kratkih stikov s sosesko kot nelegalne gradnje, je bil že takrat ne las identičen. So politiki in kulturniki vladajoče liberalne in socialne demokracije poiskali takšen pravni okvir, ki bi omogočil legalno bivanje te alternativne kulture v Ljubljani?

So teve dnevniki kazali prizore s prireditev na Metelkovi, kjer bi v prvih vrstah redno gostovali ministri in župani?

Danes se iz kabinetske razdalje oglaša državni predsednik, ki stoji na strani alternativcev. Toda, ali je Janez Drnovšek prišel kakšno jutro med alternativce in jim razdelil s svojimi rokami spečene hlebce kruha?

Nak, ideja Metelkove seže daleč nad politično konfrontacijo dveh velikih političnih blokov, odločno prek horizonta vladajoče porabniške ideologije. Principi samoorganizacije, skupinskih delovnih akcij, veselja v družni gradnji in ustvarjanju, druženje zunaj mega zabaviščnih centrov, so simpatične vsebine, ki pa jih ni vzela za svoje nobena - ne leva ne desna koalicija.

Obema je bilo nedoumljivo, da bi kulturno cono Metelkova razglasile za center, kjer velja posebna kultura ustvarjanja, kjer umetniki in udeleženci niso samo konzumenti v od države zgrajenih zgradbah, ampak sokreatorji kulturnih vsebin in prostorov. Obema je bilo tuje, da bi načelo takšnih avtonomnih con kot princip razširili tudi po drugih mestih.

Toda rušenje Male šole ni prineslo zmago za sile "reda", aktivisti so namreč napovedali, da bodo na novo postavili objekt Osnovne šole, se pravi, da njihova bit ni v enkrat postavljenih zidovih, temveč v sposobnosti, da ne gradiš petrificiranih narodnih galerij, ampak vseskozi ustvarjaš in predeluješ svoje hrame kulture. Eden bolj ciničnih podpornikov Metelkove je županski kandidat Zoran Janković, ki je verbalni argument podpore izbrskal v nespodobni jutranji uri, ko se je začelo rušenje. Manjka samo še nadrealizem v podobi Jankovića, ki v kratkih hlačah podaja zidake mojstru, ki cementira zid nove Metelkove.

ZJ je seveda eden najbolj kontraverznih pretendentov na županski tron. Od župana in politika je pričakovati, da dela v javno dobro. Gospod ZJ pa je znan po tem, da je Mercator vodil v tesni povezavi s posli svojih družinskih podjetij. Šele, ko so ga ustavili in ko se je javno spopadel z novimi lastniki, je Pivovarna Laško napovedala revizijo njegovih poslovanj.

Imeti župana s pedigrejem, da podeljuje gradbene posle krogu svojih in bližnjih klientov???

Ljubljanski mestni svet, ki je bil vedno razumevajoč do gradnje mega trgovskih centrov, je veliki zgodovinski ne pred leti izrekel Sparu, ko je ta poskušal zgraditi prodajno središče v Šiški; preblizu Mercatorja. Danes del svetnikov LDS, ki so glasovali v protikonkurenčni prid tedaj Jankovićevemu Mercatorju, podpira Jankovića-župana! Zanimivo naključje.

Delo župana je po definiciji javno in transparentno. Kako pa je deloval direktor ZJ? - Običajno smo o njegovih poslih, prodajah delnic in skrivnih iskanjih zaveznikov zvedeli post festum. Upravljanje glavnega mesta pač ne teče po principu vodenja multinacionalke.

Župana naj bi krasil takt in spoštovanje meščanov. In kakšen je zgled direktorja ZJ iz Mercatorja? V njegovem obdobju so bile prodajalke v centru v Rogaški Slatini primorane stati pri blagajni, češ da imajo boljši pregled, da jim ne bi obiskovalci kaj izmaknili. Danes lahko naletite na prodajalke v najboljšem sosedu, ki med delom diskretno jedo banano, ko pa jih vprašaš, ali nimajo plačanega odmora za malico, samo sramežljivo odmahnejo z roko.

Skratka, ob tekem županskem kandidatu je celo aktualna županja Danica Simšič pravi biser.

Da bi pa verjeli, da bi pod Jankovićem zacvetela Metelkova?