Rastko Močnik

 |  Mladina 32  | 

Zakaj ne v nedeljo?

Septembra bomo na referendumu odločali o predlogu sindikatov, da delodajalci lahko zahtevajo, da delavke in delavci v trgovinah delajo največ po deset nedelj v letu, ne morejo pa jih prisiliti, da bi delali vsako nedeljo

Medtem ko "javno mnenje" v večini nasprotuje nedeljskemu delu, so občila zadržana, marsikdaj celo sovražna delavski stvari. Prikazal bom razloge, zakaj nasprotujem nedeljskemu delu. Splošni razlog je preprost: kogar nasilno izvržejo iz splošnega življenjskega ritma okolja, tega močno prizadenejo, tako da mu niti morebitne "ekonomske" dobiti kaj dosti ne pomagajo. Drastičen zgled je brezposelnost: psihološka in socialna škoda največkrat huje udari kakor neposredna ekonomska prizadetost. Tudi tedenski ritem od ponedeljka do "konca tedna" sodi k splošnim nravem, zato lahko le iz zelo utemeljenih "skupnostnih" razlogov od nekaterih zahtevamo, naj se mu odpovedo. Skupnost se za žrtev ustrezno oddolži: ne le "materialno", temveč zlasti s spoštovanjem. Prodajalkam in prodajalcem sicer priznavajo denarno odškodnino - a ni videti, da bi jih občestvo za nedeljsko delo nagradilo tudi s kakšno posebno "častjo". Kar dokazuje samoniklo občestveno oceno, da nedeljsko delo v tem primeru ne prispeva h kakšnemu posebnemu skupnostnemu blagru.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: