Marko Zorko

31. 10. 2006  |  Mladina 44  | 

Koncert za rog in orkester

Tudi to je glas ljudstva - prdimo v isti rog!

© Tomo Lavrič

"Načel nas je zob čaše!"
(himna za zbor in republiko)

Stran snopes.com odgovarja na trditve, ki krožijo po tiskanih medijih ali medmrežju, s kratkim pojasnilom, kaj drži in kaj ne drži. Tole sem nabral ta teden pod dodatnim naslovom snopes.com.si, v rubriki The hottest urban legends this week.

Evropa se bo grela s čečenskimi kostmi. Drži ali ne drži?

Drži! Na neformalnem vrhu Evropske unije na Finskem je bilo ugotovljeno, da Rusija potrebuje evropske trge, mi pa njeno energijo. Zato pa bo treba po besedah analitikov še bolj obzirno omenjati nadležne teme, kot so razmere v Čečeniji in teptanje človekovih pravic v nekdanjih sovjetskih republikah. Brutalno povedano, Evropa se bo grela s čečenskimi mrtvimi. To je na koncu, vmes pa je nekaj geopolitike, nujnosti razvoja in novih razporeditev sil in interesov, zgolj zato, da se ne razkrije gola resnica, da dela Evropa na pogon s človeškimi resursi, tokrat mrtvimi in daleč vstran. Tako daleč, da se vidijo samo še geopolitika, nujnost razvoja in razporeditev sil.

Opomba: Pred leti smo si na radiu iz dolgega časa izmišljevali neumnosti in ena je bila, kako bi iz varčnih razlogov združili krematorij in toplarno in potem bi v osmrtnicah slišali: "Danes popoldne vas bodo greli Amalija Zanoškar - Žavbijeva, 75 let, 5000 kalorij, Anton Grahek, po domače Trbinčev ata, 73 let, 6500 kalorij ..." O čem se bomo šalili zdaj, ko je vrag vzel šalo in jo naredil za resnico?

Nasredin hodža je resnična oseba. Drži ali ne drži?

Drži! To je na primer Zoran Janković. Nekoč je to veljalo za Drnovška, vendar samo kot besedna igra - ne na levi, ne na desni - "na sredin". Jankovič pa je lik Nasredina (pri drugih narodih Harlekin, Till Eulenspiegel ali pri nas Pavliha), bistrega in z vsemi žavbami namazanega spretnjakoviča, ki je jezdil na oslu in je mešetaril in okrog prinašal ljudi tako spretno, da smo bili vsi na njegovi strani. Na proslavitvi zmage je neki njegov pristaš, še kar prisebnega videza, podal tak opis našega Nasredina hodže na Krpanovi kobilici: "Jaz Zokija poznam že 25 let. Če on nekaj reče, da bo naredil, tisto naredi. Če reče, da bo prdnil, prdne!" Tudi to je glas ljudstva - prdimo v isti rog!

Opomba: Duh Nasredina hodže je še živ v nekdanji BiH. Ni naključje, da se ravno tam kar naprej pojavljajo nenavadna odkritja, ki spretno pulijo denar, dokler gre. Najbolj znano in trdovratno je Medžugorje, ki sem ga sicer obiskal, Marije pa nisem videl, čeprav je bil z menoj Silvo Teršek in sem upal, da se prikazala vsaj zato, da si ga ogleda. Videl pa sem cimer fraj in rums fri in hiše z balkoni in apartmaji so rasle kot gobe. Prodajajo pa dobesedno privid in meglico na hribčku. Manj sreče je bilo ob razprodaji Troje, ki so jo odkrivali v Gabeli ob Neretvi, ker se stvar ni prijela. Pa kljub temu je bil ob obisku v Gabeli tam neki urad in dva zaposlena in sta imela material in sta kazala načrte za silno gradnjo. Prodajali so navadno vodo in jo imenovali moška voda iz Kladnja in je obljubljala silno potenco. Kladanjska voda je bila naenkrat na policah vseh marketov, in ko je izginila, je nekdo pobral veliko denarja. Zdaj odkrivajo zakopano piramido v Visokem. Traže se ulagači. To je Nasredin.

V Ljubljani je zmagala desnica. Drži ali ne drži?

Drži. Brez njene neokretnosti ne bi bilo niti približno tako lahko. Prva napaka je bila ta, da so nasedli že nekoliko izpitim, oprostite! - izpetim intelektualcem, ki so šli v vrsto zbor za republiko in povlekli iz vsakokratne pozabe doktorja Arharja in ga v maniri, ki jo poznamo iz Kersnika in njegovih trških kanclistov v času volitev, ponudili krvoločni Ljubljani za župana. O Arharjevi pojavnosti v politiki moremo reči to, da najprej ni znal reči da, potem pa ni znal reči ne. Spomnimo se, kako mučno je bilo nategovanje, kdo bo prevzel združeno konservativno stranko. Arhar je naš politični Hamlet in žrtev nesposobnih predlagateljev. Zdaj je stvar tako daleč, da bi bilo treba ustanoviti Odbor za zaščito Arharja pred politično zlorabo. Če drugega ne, ga spravljajo s temi eksperimenti v nemogoč položaj, kar se tiče njegove siceršnje uspešne kariere. Pa menda ja ne bodo matere govorile otrokom, nič hudega, če ne boš sposoben za ljubljanskega župana, še zmeraj boš dober za guvernerja narodne banke?

Opomba: Pred tremi leti sem napisal kratko zgodbo z naslovom Mož, ki ni ljubil vlakov. Začela se je takole: "Na majhni železniški postaji je v čakalnici sedel mož skromnega videza. Nič posebnega ni bilo na njem, in če bi ga srečal na cesti, bi ga pozabil še tisti hip, ko bi ga videl - če bi ga sploh opazil. Vsakdanja obleka in neizrazita kravata sta razodevali tipičnega državnega uradnika, samo urejene brčice so dovoljevale domnevo, da bi lahko bil tudi brivec v manjšem frizerskem salonu iz bližnje vasi. V rokah je stiskal vozni listek, kot je značilno za ljudi, ki jim tudi vsakdanje potovanje pomeni premik na drugi konec sveta. Pripeljal je vlak in cvileč ustavil. Mož se je dvignil, stopil na peron in si ga neodločno ogledoval." No, in potem enkrat potniki niso bili pravi, pa razred ni bil pravi, dokler ni postajni načelnik rekel, zapiramo, zamudili ste svoj zadnji vlak, gospod Arhar. Kaj naj rečem - čez tri leta vse prav pride.

V Mariboru bo zmagala levica. Drži ali ne drži?

Drži. Oba kandidata lahko zmagata samo ob podpori levice.

Opomba: Razen ... če se skanglajo na desni in podprejo vsi Kanglerja. Ker ima SDS moč v mestnem svetu, bi dovolj udobno sodelovali z ljudskim županom. Kajti domnevamo lahko, da bi Maribor po dveh rundah nekega zapetega župana težko prenesel še enega uradnika, kar Pivec utegne biti. Maribor je zdaj potreben veseljaka, kot je bil Križman. Kangler je s svojo dobrodušno švejkovsko figuro primeren za to vlogo, še posebej ker zna biti tudi žleht pubec, ko je treba. Kangler bi jim bil tudi strankarsko bližje, ker je vprašanje, ali so Mariborčani že tako državotvorno zavedni, da bi jim srce zaigralo, če bi se oglasilo z balkona na mariborskem rotovžu: "Napravite mi iz te dežele grosupeljsko gmajno!"

Volilci imajo zmeraj prav. Drži ali ne drži?

Ne drži. Volilci samo izsilijo svoj prav z brutalno večino.Večina je po definiciji povprečna, torej lahko imajo samo povprečno prav, kar pa je toliko kot nič. Če so imeli prav, se lahko vidi šele ob koncu mandata.

Uspeh neodvisnih list ni poraz strank, ampak zmaga samoupravljanja. Drži ali ne drži?

Drži!

Slovenski televizijski novinarji po novem uporabljajo tudi govorico za slepe in gluhoneme. Drži ali ne drži?

Drži. Po zahodni šegi so začeli tudi pri nas s sicer simpatično navado, da navednice "narišejo" tako, da s sredincem in kazalcem ene in druge roke popraskajo zrak pred seboj. Ampak še zmeraj potem dodajo: "v narekovaju", tako da je poskrbljeno najprej za gluhoneme, ki samo vidijo, potem pa še za slepe, ki samo slišijo. Ostali pa se počutimo kot v posebni šoli, tako da gre celo za tri v enem.