Miha Zadnikar

 |  Mladina 7  | 

Viktorijine razglednice

Šterkovemu filmu Ljubljana (2002) kritiški zapiski štejejo v dobro, da nima socialno-političnih ambicij in ne moralizira.

© Tomo Lavrič

Ker pričujoče pisanje ni kritika, pač pa kvečjemu (kritična) teorija - torej nekaj, kar nastane tako spričo "umetniške prakse" kakor spričo "kritike" - se moramo takoj povprašati, kako je mogoče, da je takšno "neambicioznost" tekstopiscem treba poudarjati posebej. Če te in takšne ambicije so (in v scenaristično-režijskem postopku morajo biti že zaradi "narave dela" pri filmu, pri produkciji), potem jih namreč sam film, tako nas uči njegova zgodovina, zaobsega, subsumira, pervertira, morda celo nonšalantno ignorira; če pa vsega tega pri filmskem podjetju ab ovo ni, potem nekaj bistvenega manjka, ne glede na še tako diplomatske poznejše zapise, da gre za stilistične nepotrebnosti. Prof. Matjaž Klopčič je to nekoč kratko in jedrnato povzel z besedami, "kakšna škoda, da gre na AGRFT študirat režijo tako slabo izobražen kader". Težava Ljubljane je torej prav v tem, da kljub svoji socialno-politični tematiki ni produkt socialno-politične misli in da kot taka ne more biti - pustimo moralo pri strani, predvsem pa brez nasedanja "znotrajfilmičnim" učinkom, velikodušnemu puščanju prostora občinstvu, itd. - kdo ve kako etično delo. Čeprav se ponaša z "žanrskim" opisom urbana drama, nam torej Ljubljana ponuja stanje duha, ki ni reflektirano do stopnje, da bi ga sploh lahko umestili v sfere, ki bi lahko bile za mesto in življenje v njem kakor koli produktivne. Praznina, ki jo zdaj hvalijo za "Ljubljano, kot je še niste videli", je namreč spraznjena skoz scenaristično-režijsko socialno-politično zavest, je etična praznina, in ne praznina, kakršno so nam šele hoteli "prikazati" v filmu z njegovo "naracijo", skoz pet zgubljenih karakternih označb. Temu se z drugimi besedami reče avtorstvo. In Igor Šterk je avtor - tokrat s sprevrnjeno zavestjo in z estetizirano fantazmo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: