Brane Kovič

27. 8. 2003  |  Mladina 34  | 

Jadikovalski gobezdači

Vladni naskok na avtorske honorarje

© Tomo Lavrič

Kleptokratska svojat, ki že dobro desetletje spreminja to državo v eno samo veliko igrišče, na katerem si po mili volji nenehno izmišlja nove in nove tatinske igrice z namenom, da bi si še bolj nabasala svoje prepolne žepe, je perfidno izkoristila čas dopustov in nonšalantno obelodanila svoj najnovejši predlog, kako od državljanov postrgati dodaten drobiž, s katerim namerava vsaj nekoliko zakrpati vse večjo proračunsko luknjo, ki se nezadržno širi zaradi njene nerazsodnosti, objestne razsipnosti in že kar pregovorne upravljalske nesposobnosti. Ker ne more (in marsikdaj zaradi povsem konkretnih razlogov tudi noče) pobrati davkov in prispevkov od tistih, ki denar in premoženje (oboje nemalokrat sumljivega izvora) imajo, se je odločila, da bo udarila po tistih, ki ne enega, ne drugega nimajo v izobilju, tisto, kar premorejo, pa so si pridobili izključno z lastnim delom in ne s tem, da preprosto hodijo v službo in redno dobivajo plačo tudi, če so rezultati njihovega početja slabi ali celo nični. Usekati namreč kani po avtorskih honorarjih in linearno zmanjšati delež doslej priznanih materialnih stroškov za opravljanje avtorskega dela, da bi se ji tako na ta račun v njeno ravbarsko malho nabralo še nekaj krepkih odstotkov od razlike med tistim, kar naročnik plača in tistim, kar avtor dejansko prejme za svojo stvaritev ali opravljeno storitev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €