Veljko Njegovan  |  foto: Maj Pavček

23. 8. 2013  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Dogodki

!!!

Plesna veselica v Kinu Šiška

!!! so z začetno skladbo napovedali izrazito plesni nastop, blestel pa je frontman Nic Offer, ki je dokazal, da mu je Jaggerjeva govorica zelo blizu.

!!! so z začetno skladbo napovedali izrazito plesni nastop, blestel pa je frontman Nic Offer, ki je dokazal, da mu je Jaggerjeva govorica zelo blizu.

Letošnje poletno koncertno zatišje v Ljubljani, vsaj kar se tiče gostovanj bolj znanih tujih izvajalcev, je nekoliko krajše kot prejšnja leta, predvsem po zaslugi številnih poletnih glasbenih festivalov, ki potekajo v njeni neposredni bližini. Toda vrhunec letošnje poletne koncertne ponudbe je bil gotovo nastop avstralskih psihedeličnih rockerjev Tame Impala, ki so na vrhuncu svoje ustvarjalnosti obiskali ljubljanski Kino Šiška.

Poleg Trnfesta, ki zaradi finančne podhranjenosti ljubljanskemu občinstvu ponuja neštetokrat videne in slišane izvajalce, se tako Kino Šiška znova dokazuje kot prostor, ki ima posluh (in sredstva) za malce drugačne, a v svetovnih merilih še kako aktualne glasbene prakse, kar je potrdil tudi nastop kalifornijskega benda !!! (chkchkchk), ki je po več kot desetletni diskografski navzočnosti prvič zašel v naše kraje in nas prijetno presenetil s plesno obarvano glasbeno predstavo.

Seveda je treba najprej omeniti predskupino, zasavske We Can’t Sleep At Night. S svojim postpunkovskim izrazom, ki se večinoma nanaša na obdobje poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih, že več let razveseljujejo obiskovalce slovenskih klubov. Zasedba z uigranostjo in tehničnim obvladovanjem inštrumentov prijetno preseneti, vendar se zdi, da bi se morali osredotočiti na lasten glasbeni izraz, saj je v njem slišati preveč znanih vplivov iz osemdesetih let.

Zasedba !!!, izvirno iz kalifornijskega Sacramenta, je že na prelomu tisočletja opozorila nase z mešanico postpunka, punka, funka, diska in ostalih plesno naravnanih popularnoglasbenih žanrov, kar jo je uvrstilo v stil tako imenovanega dance punka, kamor bi od aktualnih zasedb lahko uvrstili še LCD Soundsystem ali npr. The Rapture.

!!! so že z začetno skladbo napovedali izrazito plesni nastop, tak je tudi njihov zadnji album Thr!!!er, ki so ga tokrat predstavili ljubljanskemu občinstvu. Pri tem je še najbolj blestel frontman Nic Offer, oblečen v kratke hlače, na katerih je bil odtisnjen ovitek Some Girls Rolling Stonesov, in že po prvih plesnih gibih je dokazal, da mu je Jaggerjeva govorica telesa zelo blizu. Offer je z odlično zasedbo glasbenikov že v prvi polovici nastopa spodbudil občinstvo k razposajenemu plesu, saj so se plesni ritmi, različni žanri in stili menjavali iz komada v komad. Tako se je mešanica postpunka, funka, housa, techna in še kakšnega sodobnega plesnega ritma spremenila v plesno veselico, saj so fantje, z odlično ritem sekcijo na čelu, spretno krmarili med omenjenimi žanri.

Odlična plesna veselica v kinu Šiška.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.