Goran Kompoš  |  foto: Miha Fras

29. 6. 2018  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Dogodki

Med trapom in R&B-jem

V živo z domačim kolektivom Guapo Gang in zlasti njegovo najbolj znano članico Senidah

Senidah, ki ob impresivnem glasu premore tudi karizmatično prezenco, je ta hip mednarodno najbolj priljubljena slovenska pevka.

Senidah, ki ob impresivnem glasu premore tudi karizmatično prezenco, je ta hip mednarodno najbolj priljubljena slovenska pevka.

Prejšnji četrtek so na zunanjem prizorišču ljubljanskega lokala ČinČin, ki domuje na območju nekdanje tovarne Tobačna, nastopili ustvarjalci iz vse odmevnejšega domačega kolektiva Guapo Gang in njihovi prijatelji. Morda presenetljivo, dogodek ni bil del programa Praznika glasbe, ki je isti dan (in večer) na ljubljanskih trgih in v parkih gostil mnoge domače glasbene ustvarjalce. Razlog, da je dogajanje v Tobačni potekalo ločeno, je verjetno predvsem to, da je za njim stal (tudi) Red Bull, ki je v kontekstih sodobnih urbanih muzik po vsem svetu sicer prisoten že zelo dolgo. Če bi hoteli biti zarotniški, bi ob tem, da je Red Bull Factory Street Festival sovpadel s Praznikom glasbe, seveda lahko zapisali, da najbrž ni šlo za naključje. No, guapogangovci si s korporacijskimi in komercialnimi narativi ne belijo glav. Promotorji dogodka so osrednjo gostjo Senidah napovedali celo z besedami »snubita jo Karleuša in Severina«, torej največji aktualni zvezdnici eksjugoslovanske regije.

Da sta ti za slovensko pevko slišali prej kot domače radijske postaje in mediji, niti ni presenetljivo. S komadom Slađana, katerega spot si je na YouTubu od začetka marca pridelal več ogledov kot spoti/komadi vseh ostalih tisti dan nastopajočih v Ljubljani skupaj, je predvsem v Srbiji postala ogromna senzacija. Temu sta deloma botrovala srbsko besedilo in melos, še bolj pa njen v živo prav tako impresiven glas (tega pili tudi kot pevka priljubljene zasedbe Muff ), karizmatična (odrska) prezenca in trendovsko križanje trapa in R&B-ja, ki je v svetovljanskem Beogradu pač mnogo aktualnejši kot v zaspani Ljubljani. Se pa očitno naposled prijemlje tudi pri nas. Ob nastopu srbskega (t)raperja KIMMV, prav tako varovanca beograjske za trendovski hiphop specializirane založbe Bassivity, je sicer kazalo, da bomo priča mimobežnemu, družabnemu dogodku, a ob prihodu Senidah se je razpoloženje povsem spremenilo. Obiskovalci so se takrat strnili pod odrom in skupaj z njo zapeli komada, ki pevki in njeni za jesen napovedani plošči očitno napovedujejo lepo prihodnost tudi pri nas.

Senidah je nato z ostalimi člani Guapo Ganga odrepala še svoj verz skupnega hitiča Cypher in postalo je le še bolj jasno, da je kolektiv (skupaj s producentom Cazzafuro) s svojimi izpeljankami trapa z R&B-jevsko senzibilnostjo očitno našel pravi recept za to, da nagovori mladež, ki spremlja najpopularnejše svetovne glasbene smernice.

Zanimivo pri tem je, da imajo, čeprav se vsak od njih loteva nekoliko drugačnega sloga, očitno vsi podobna izhodišča. Med njihovimi nastopi, ob katerih se pojavi vtis, da jim je precej vseeno, kaj počnejo in kako, dokler se pri tem zabavajo, ti sploh ne uspe pomisliti, da zasedba Smrt Boga in Otrok morda nagovarja nekoliko alternativnjše občinstvo kot dvojec AMN s svojim hitičem Čke Po Ljubljani ali Senidah s svojim hitusom Slađana. Namesto tega se raje pustiš zapeljati njihovi lagodnosti in glasbenemu užitkarjenju, ki ga bodo na isti lokaciji skupaj spet ponovili konec avgusta v okviru festivala Urbano Dejanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.