Izak Košir

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Dogodki

Vsi (filmi) doma

Do 19/04 na Bsf.si (Baza slovenskih filmov)

Nekoč je bila dežela pridnih

Nekoč je bila dežela pridnih

Akcija Vsi (filmi) doma se z izborom brezplačnih slovenskih filmov na spletu nadaljuje tudi ta teden. Ogledate si jih lahko na povezavi bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/. Tam bodo na voljo do nedelje, 19. aprila, potem pa bo že pripravljen nov sveženj stvaritev domačih avtorjev. Osvežitve lahko spremljate tudi na Facebookovi strani Baze slovenskih filmov: www.facebook.com/BazaSlovenskihFilmov.

Tokrat si lahko ogledate igrani celovečerec Inferno (2014) režiserja Vinka Möderndorferja, dva dokumentarna filma: Nekoč je bila dežela pridnih (2012) v režiji Urše Menart ter Do vrha in nazaj (2015) režiserja Jana Zakonjška, in kratki igrani film Čevljarna (2017) režiserja Antona Martina Emeršiča.

V ospredju celovečerca Inferno je zgodba mlade družine z dvema otrokoma, v kateri oba starša izgubita službo. Marko Mandić je na filmskem festivalu sredozemskih držav v Aleksandriji za to vlogo prejel nagrado za najboljšega igralca.

Dokumentarec Nekoč je bila dežela pridnih pripoveduje o obdobju med letoma 1977 in 1991, ko se je v slovenskem in tudi jugoslovanskem prostoru izoblikovala podoba Slovenije kot zelene, demilitarizirane in miroljubne dežele pridnih ljudi. Režiserka Urša Menart na duhovit način prikazuje zgodbo o tem, kako je s pomočjo umetnosti, pop kulture in oglaševanja nastajala specifična podoba države, obenem pa dokumentira spremembe, ki so pripeljale do povsem drugačnega razumevanja narodne identitete.

Glavna tema dokumentarnega filma Do vrha in nazaj (2015) so menedžerski prevzemi podjetij, protagonist je Bine Kordež, nekdanji predsednik uprave Merkurja, ki je bil v času snemanja zapornik na Dobu.

Filmi:
– Inferno (Vinko Möderndorfer)
– Nekoč je bila dežela pridnih (Urša Menart)
– Do vrha in nazaj (Jan Zakonjšek)
– Čevljarna (Anton Martin Emeršič)

Otroški program:
– Disident (Zdravko Barišić)
– Princ Ki-ki-do: Sto nesrečnih gobic (Grega Mastnak)
– Princ Ki-ki-do: Prva pomoč (Grega Mastnak)
– Burekwood (skupinsko delo mladih animatorjev pod mentorstvom Kolje Saksida)
– Unpacked (Nika Lemut in Ines Ozimek)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.