Izak Košir

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  Dogodki

Zsuzsa Rózsavölgyi: 1.7, Plesni teater Ljubljana

13/06 ob 20.00

Zsuzsa Rózsavölgyi

Zsuzsa Rózsavölgyi
© Gabor Dusa

V Plesnem teatru Ljubljana bo v okviru Festivala plesnih perspektiv (U)krep 2020: Nova realnost na ogled solo plesna predstava Zsuzse Rózsavölgyi z naslovom 1.7, ki z igrivim humorjem ter z videovložki o različnih družbenih vidikih ženskega telesa in ženske vloge raziskuje vpliv družbe na žensko naravo prek oglasov, zmanipuliranih medijev in tradicije. S predstavitvijo vlog sodobne ženske nas pripelje do temeljnega vprašanja: Ali bomo svoje biološke zmožnosti ponudili v korist družbe in izboljšali trenutno stopnjo rodnosti v Evropi ali pa bomo pustili, da prihodnost Evrope reši priseljevanje?

Dvajset let parade ponosa v Ljubljani, Mestna hiša/Pritličje

Do 21/06

Pregledna multimedijska razstava ob 20-letnici parade ponosa v Ljubljani priča o trdem delu in pomenu parade ter predstavlja materialno in aktivistično dediščino boja za pravice LGBTIQ+ oseb. Gre za prikaz vseh dosedanjih parad ponosa, umeščenih v družbenopolitični kontekst prestolnice. Retrospektiva opozarja na najpomembnejše elemente boja za človekove pravice v lokalnem okolju. Razstavo sestavlja 147 fotografij na 30 panojih, 20 videoinstalacij in reportažnih posnetkov, 20 plakatov, vabil in drugega. Je pregled časa z napovedjo prihodnosti. Fotografski del razstave sta pripravili in uredili Jasna Klančišar in Maja Ličen, videoinstalacijo pa Petra Hrovatin in Rob Noon.

VideoDvorišče, Galerija ŠKUC

12/06 ob 20.30

Na dvorišču Galerije Škuc v Ljubljani bo ob 20.30 v okviru VideoDvorišča, ki ga v sodelovanju pripravljajo SCCA-Ljubljana, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken in Galerija Škuc, na ogled osem del osmih umetnic in umetnikov, ki obravnavajo okoljsko tematiko v različnih razsežnostih in z različnimi umetniškimi pristopi. Tudi časovno so stvaritve zelo raznolike, saj so nastajale od devetdesetih let pa vse do danes. Pri razstavi sodelujejo Kristina Kokalj, Davorin Marc, Andrej Lupinc - Lupo, Sašo Sedlaček, Neven Korda, Marko Kovačič, Maja Prelog, Blaž Murn in Zmago Lenardič. Kuratorja postavitve sta Barbara Borčić in Peter Cerovšek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.