Izak Košir

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Dogodki

Tonje Hessen Schei: iHUMAN, Kino Šiška

06/07 ob 20.00

Ko stroji postajajo pametnejši, se spreminja tudi opredelitev, kaj pomeni biti človek. Kako umetna inteligenca (UI) vpliva na to, kdo smo? Kako lahko poskrbimo, da jo bomo razvili tako, da bo varna in namenjena za splošno dobro? Katere cilje in vrednote programiramo v svoje sisteme? Ko se vnos podatkov in računalniška moč povečujeta, se soočamo z revolucijo UI, ki spreminja naša življenja in naš svet. Na tej prelomni točki zgodovine, ki jo nekateri imenujejo »novi veliki pok«, le malo ljudi razume, kaj UI v resnici je in kaj nam prinaša prihodnost. iHUMAN je časovno omejena medijska umetnina večkrat nagrajene umetnice in filmske ustvarjalke Tonje Hessen Schei: potovala je v cvetočo industrijo UI, da bi spoznala, kakšne priložnosti in izzive v njej vidijo računalničarji, ki to tehnologijo poganjajo. Na eni strani vidimo, kako optimizira zdravstvo in nam pomaga pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, seznanimo pa se tudi s pomisleki o morebitni zlorabi tehnologije, ki se vedno hitreje razvija. Delo skozi glasove najbriljantnejših umov raziskuje potrebo po mednarodnih standardih in predpisih za razvoj in uporabo UI ter se sprašuje, ali je umetno inteligenco mogoče regulirati. Skozi močne zgodbe nastopajočih oseb in revolucionarno uporabo umetne inteligence pri ustvarjanju filma je iHUMAN najverjetneje med najbolj relevantnimi deli za obveščanje gledalcev o vplivu ene najmočnejših tehnologij našega časa. Tonje Hessen Schei, katere delo se osredotoča na nove tehnologije, človekove pravice, okolje in socialno pravičnost, je tudi avtorica večkrat nagrajenega filma Drone (2014) o tajni vojni brezpilotnih letal, ki jo vodi Cia.

Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi, Galerija Monfort

Odprtje 03/07 ob 20.00

V Galeriji Monfort Portorož bodo odprli razstavo Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi. Sodelujejo: Igor Banfi, Bojan Bensa, Matej Čepin, Ksenija Čerče, Mitja Ficko, Jernej Forbici, Boštjan Jurečič, Simon Kajtna, Narcis Kantardžić, Barbara Kastelec, Aleksij Kobal, Gani Llalloshi, Robert Lozar, Silvester Plotajs Sicoe, Nataša Prosenc Stearns, Nataša Ribič Štefanec, Apolonija Simon, Natalija Šeruga Golob in Marko Šuštaršič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.