Izak Košir

 |  Mladina 29  |  Kultura  |  Dogodki

All Strings Detached, Muzejska ploščad (MSUM)

17/07 ob 21.30

All Strings Detached

All Strings Detached
© Macandrea

Ženski duo All Strings Detached, ustanovljen leta 2013, sestavljata Jana Beltran (glas, elektroakustična kitara) in Vesna Godler (glas, električni bas). Doslej sta v sklopu glasbenega projekta izdali tri albume: Heavy Rain (2014), There’s Something Painful About the Pearls (2017) ter Septet, ki je izšla letos v razširjeni zasedbi. All Strings Detached se je s temnim sodobnim minimalizmom in počasnimi glasbenimi tempi uveljavil kot prepričljiv glas na lokalni glasbeni sceni.

Svojat, Gala hala

22/07 ob 20.00

Trio Svojat, v katerem muzicirajo Andrej Fon, Ivo Poderžaj in Tadej Čauševič, opevajo številni glasbeni kritiki, občinstvo pa se na njihove koncerte vrača, ker so izjemno uigrani in hkrati nepričakovano spontani. V spoju kitare, basa in bobnov dodobra zabrišejo žanrske oznake in poslušalce peljejo skozi goščavo ritmov, od garažnih odmevov in punkovskih hitrosti do progresivnejšega rocka in kompleksnejših kompozicij. Prispevek za koncert na odprtem letnem odru Gala hale znaša šest evrov, ob slabem vremenu pa bo dogodek prestavljen.

23. mednarodna likovna kolonija, Križanke

17/07 ob 12.00

V okviru 68. Ljubljana festivala se bo v Križankah začela 23. mednarodna likovna kolonija. Selektor Tomo Vran je k sodelovanju tudi tokrat povabil osem umetnikov, pet iz Slovenije in tri iz tujine, čeprav se zaradi pandemije koronavirusa ni vedelo, ali bo njihova udeležba sploh mogoča. Razstavo nastalih del bodo odprli v Viteški dvorani Križank 17. julija ob 12. uri, na njej pa sodelujejo Milan Erič, Cvetka Hojnik, Rajmund Kocbek, Gregor Žitko, Andrej Pavlič (Slo), Gianni Borta (Italija), Natalija Ignatjeva (Rusija) in Katerina Burlina (Ukrajina). Tudi letos se jim je kot mentor pridružil multimedijski umetnik Lado Jakša. Selektor Vran je ob tem zapisal, da prav v zdajšnjem času, ki ga izpričuje naša boleča izkušnja, potrebujemo lepoto in umetnost, pozitivno naravnanost in pogum, da verjamemo in gremo v prihodnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.