Vanja Pirc

 |  Mladina 34  |  Kultura  |  Dogodki

Festival Mladi levi, več lokacij, Ljubljana

22/08—28/08

Siniša Labrović: Obrazi Evrope

Siniša Labrović: Obrazi Evrope

Na Mladih levih se s predstavami, instalacijami in drugimi dogodki praviloma predstavijo domači in tuji ustvarjalci in tako bo tudi letos, ko festival praznuje svojo dvajsetletnico. Otvoritvena predstava bo stand-up komedija Daj še usta Davisa Freemana, potem pa med drugim sledijo instalacija Pometeno pod preprogo kolektiva God’s Entertainment z veliko preprogo z motivom slovenske zastavce, projekt Iskre Francesce Grilli, v okviru katerega bo 15 otrok obiskovalcem bralo iz dlani, umetniški projekt Siniše Labrovića Obrazi Evrope, ki nas vabi, da si nadenemo masko katere od ikoničnih osebnosti, predstava Mirjane Medojević Pri meni doma, ki se začne pri avtorici doma, in interaktivna predstava Gledališče človeštva: Plastocen Jaka Andreja Vojevca, ki raziskuje, kaj bi se zgodilo, če bi človeštvo izumrlo, in bi odkrili njegove ostanke. Več na www.bunker.si.

Festival Grounded, pred Švicarijo, Park Tivoli, Ljubljana

Do 22/08

Festival Grounded prepleta elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem in na svojevrsten način promovira razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih. Tema letošnje, četrte izdaje je Resnica, kar ne preseneča, saj izmenjavo idej, ki temeljijo na obstoju razuma, vednosti in preverljivosti, vse bolj nadomeščata zavajanje in laganje. V petek in soboto se bo tako zvrstilo več pogovornih dogodkov s skupno 25 domačimi in tujimi gosti, med pogovori in zvečer pa bo tempo narekovalo več kot dvajset eksperimentalnih in (pre)drznih elektronskih glasbenikov iz tujine in Slovenije. Celoten program najdete na www.grounded.si/ program2020/.

A dela?, več lokacij Ljubljana

24/08—28/08

Društvo Ljudmila je zagnalo mednarodni festival umetnosti, znanosti in tehnologije A dela?. Domači in tuji gostje nas bodo prek razstav, performansov, koncertov, predstavitev, delavnic in zvočnega sprehoda spoznavali s raziskavami, eksperimenti in umetnostjo na področju svetlobnih, zvočnih, vmesniških, kinetičnih, lokacijskih in zaznavnih tehnologij. Več na www.a-dela.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.