Vanja Pirc

 |  Mladina 35  |  Kultura  |  Dogodki

Nova doba, Lapidarij, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

28/08—01/11

Maja Smrekar: delo in dom, 2018

Maja Smrekar: Delo in dom, 2018
© Jaka Babnik

Kustos Miha Colner je združil vidne domače umetnike najaktivnejše generacije, ki se s svojo umetnostjo posvečajo odnosu med človekom in naravo, njihova dela pa prinašajo globok premislek o človekovih intervencijah v naravno okolje ter o trenutnem družbenopolitičnem in ekonomskem ustroju. Ogledali si bomo lahko dela Maje Smrekar, Robertine Šebjanič, Tanje Vujinović in tandema Plateauresidue, ki odpirajo vprašanja ekologije, posledic poseganja v prostor, razmerja med človeškim in nečloveškim, preseganja dualizma kultura-narava in prihodnosti človeške vrste.

Festival kulture Kostanjevica, Kostanjevica na Krki

02/09—05/09

Med poletnimi festivali, ki so bili zaradi pandemije sprva odpovedani, a smo jih kasneje vseeno dočakali, je tudi tretji Festival kulture Kostanjevica (FKK), ki bo namesto julija svoj gledališko-glasbeno-literarni program ponudil v štirih septembrskih dneh. Festival bo v sredo, 2. septembra, z akustičnim setom odprla glasbena skupina Lačni Franc, dan zatem sledita predstava Žetev in kletev Eve Stražar in Urbana Kuntariča ter koncert zasedbe Karavana, petek bo dan za predstavo Psiho Jaše Kocelija in koncert alter rockerjev Čao Portorož, na sklepni dan, v soboto, pa se ob pretresljivi predstavi Gejm Žige Divjaka in koncertu Samih bab obetata še literarni zajtrk z Veroniko Simoniti in Mirano Likar Bajželj ter delavnica grlenega petja z Zvezdano Novaković.

Mito Gegič: Mi gremo drugam, Galerija Ravne, Ravne

Do 09/10

Slikarja Mita Gegiča (letnik 1982) najbolj poznamo po slikah s podobami lova, ki jih ustvarja na lepilne trakove, te pa potem odlepi in jih nalepi na novo platno, s čimer se osnovna podoba razlomi, vmes pa zazevajo praznine, ki po eni strani odpirajo številna vprašanja, tudi tista o smrti in življenju, in nas spodbujajo, da jih sami dopolnimo, po drugi strani pa slikam dajejo globlje sporočilo. Ikonografija lova prevladuje tudi na njegovi novi razstavi v Galeriji Ravne, katere kustos je Jernej Kožar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.