Vanja Pirc

 |  Mladina 42  |  Kultura  |  Dogodki

(Re)konstruiranje arhitekture: Nezgrajena serija, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Do 10/01

Ana Skobe: Mali nebotičnik

Ana Skobe: Mali nebotičnik

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac se predstavlja mlada arhitektka in fotografinja Ane Skobe (rojena leta 1994), ki prinaša nov pogled na znane arhitekturne objekte v Sloveniji, od Plečnikovih in Ravnikarjevih do sodobnih. K vsem tem objektom se je vračala in nanje skozi objektiv pogledala iz toliko nenavadnih zornih kotov, da so, potem ko je fotografije združila, nastali povsem novi, imaginarni, abstraktni objekti, ki nas po besedah kustosinje Kristine T. Simončič učijo videti, ne zgolj gledati.

Borštnikovo srečanje, SNG Maribor in druge lokacije, Maribor

Do 25/10

V najtežjem letu za kulturo in s tem tudi za gledališče smo dočakali Borštnikovo srečanje, kjer bodo podelili nagrade najboljšim predstavam prejšnje gledališke sezone, v katere drugo polovico je zarezala pandemija in prinesla delo v skorajda nemogočih razmerah. Festival se bo uradno začel v petek, 16. oktobra, z otvoritveno gostujočo plesno predstavo Burning Water (HNK Ivana pl. Zajca z Reke) v koreografiji Andonisa Foniadakisa, končal pa v nedeljo, 25. oktobra, s podelitvijo nagrad. Prejemnika ene nagrade že poznamo: Borštnikov prstan si bo letos nadel Peter Boštjančič.

EN-KNAP Group: Odvečni, Center kulture Španski borci, Ljubljana

Premieri 16/10 ob 17. in 21. uri

Ko so kulturne institucije marca zaprle vrata, so se plesalci skupine EN-KNAP Group vprašali, kako ustvariti plesno predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru. Za izhodišče so vzeli esej Odvečni človek Ilije Trojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička odreka tako človeku kot človeštvu. Sprva so si izmenjevali posnetke, na koncu pa je nastala predstava Odvečni, ki bo premiero zaradi vnovične zaostritve razmer doživela mesec dni prej, kot so načrtovali. Prvi dve premieri sta bili včeraj, drugi dve pa bosta danes, v petek, 16. oktobra, ko se bosta plesalcem na odru pridružila tudi glasbenika Tomaž Grom (ob 17. uri) in Damir Avdić (ob 21. uri).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.