Izak Košir

 |  Mladina 43  |  Kultura  |  Dogodki

Nika Zupanc: Stoli, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

Do 08/01

Stol Ribbon za Qeeboo

Stol Ribbon za Qeeboo
© Arhiv Nike Zupanc

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je na ogled razstava stolov mednarodno uveljavljene slovenske oblikovalke Nike Zupanc, ki je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za priznane blagovne znamke, kot so Dior, Natuzzi, Moooi, Qeeboo in Moroso. Nika Zupanc, ki že od leta 2008, ko je ustanovila svoj studio, deluje kot samostojna oblikovalka, danes razvija projekte za svetovno priznana podjetja, denimo zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v okviru svoje lastne blagovne znamke. Z oblikovanimi predmeti interpretira sodobno kulturo ter preizkuša meje tehnologij in materialov, njen prepoznavni slog pa so pri ameriški reviji Elle označili kot »punk eleganco«.

Andrzej Wróblewski: Čakalnica, Moderna galerija, Ljubljana

Do 10/01

Andrzej Wróblewski (1927–1957) je bil eden najpomembnejših poljskih povojnih modernistov, ki je razstavljal v vseh mednarodno najpomembnejših muzejsko-galerijskih ustanovah in na velikih mednarodnih razstavah. Zdaj so njegova dela prvič na ogled pri nas, posebnost razstave pa sta tema čakalnice in potovanje Wróblewskega po Jugoslaviji leta 1956/57. Edini slovenski modernistični slikar, ki se je v petdesetih letih tudi v tolikšnem obsegu posvetil vsebini čakanja in čakalnice oziroma vsakdanjika, je bil Marjan Dovjak (1927–1971), zato bo razstavljenih tudi nekaj njegovih del. Razstavo so zasnovali Wojciech Grzybała, Marko Jenko in Magdalena Ziółkowska.

Claudi Sovrè: Prince of Pop, Galerija Generali, Ljubljana

Do 27/11

Vizualni umetnik Claudi Sovrè, diplomant fotografije na Visoki šoli za storitve, ki je lani nadaljeval magistrski študij kostumografije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, razstavlja 20 svojih najvidnejših del, ustvarjenih med letoma 2013 in 2020, v katerih združuje fotografijo s kostumografijo. Naslov razstave Prince of Pop ob avtorjevem vključevanju popkulturnih referenc namiguje tudi na povezovanje umetniških del s filozofijo poparta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.