Izak Košir

 |  Mladina 48  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Podoba iz že objavljenih posnetkov

Podoba iz že objavljenih posnetkov
© pgk.si

Čas za poezijo: Kosovel / www.pgk.si

Od 27/11

Igralke in igralci ansambla Prešernovega gledališča Kranj Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko bodo interpretirali svoje najljubše pesmi Srečka Kosovela. Posnetke bodo z vami delili trikrat na teden, predvidoma v ponedeljek, sredo in petek, na spletni strani gledališča (www.pgk. si) ter njegovem kanalu YouTube ter profilih na Facebooku in Instagramu.

Začasno. Do nadaljnjega. / Fotopubov projektni prostor, Ljubljana

Odprtje 27/11 ob 23.59

»Začasno. Do nadaljnjega. Ker ustvarjalnosti ni mogoče ustaviti ali prestaviti, umetniški navdih pa potrebujemo bolj kot kadarkoli doslej,« je ob odprtju svoje razstave zapisala skupina petih interdisciplinarnih umetnikov – Katarina Dekleva, Nuša Jelenec, Janja Kosi, Maruša Račič in Primož Zorko. Prva razstava kreativnega centra Poligon po tem, ko se je bil ta pred časom prisiljen izseliti iz nekdanje ljubljanske tovarne Tobačna, pripoveduje o strategijah in povezovanjih, ki se dogajajo v prostorih, pa tudi takrat, ko strehe nad glavo več ni. Govori torej o tem, kako začasnost vpliva na kreativne procese in mentalni prostor, skuša pa tudi krepiti zavest o pomenu ohranitve kreativnih mrež na ravni lokalnih skupnosti in tudi širše. Ogled razstave bo zaradi trenutnih vladnih ukrepov mogoč le od zunaj.

Luka Prinčič: trans. fail / www.trans.fail

Premiera 28/11 ob 20. uri

Na spletni strani www. trans.fail bo premiero doživel istoimenski hibridni solo performans Luke Prinčiča, ki z uporabo predhodno posnetih in v realnem času zajetih avdiovizualnih elementov ter besedil ustvarja pogosto mrzličen in kaotičen preplet podatkov, podob in šumov. Trans.fail je telematska raziskava o dosežkih in spodrsljajih medijev in spola. Prinčič poudarja, da (družbeni) spol ponavadi razumemo kot utelešeno izkušnjo, ki ni ločena od fizičnega telesa, digitalni mediji pa zbujajo dvom o tej trditvi: »Fluidnost spola se dojema kot neuspeh, kot napaka v sistemu, pa vendar utelešen, živ izraz prek telematskega performansa odpira nove, še neraziskane perspektive.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.