Izak Košir

 |  Mladina 50  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor kulturnih dogodkov

Prizor iz animiranega filma Top 3

Prizor iz animiranega filma Top 3

36. festival LGBT filma / cinesquare.net + lgbtfilmfest.si

12/12—20/12

Na letošnjem, že 36. festivalu LGBT filma si bo mogoče brezplačno ogledati 18 igranih celovečernih filmov in dokumentarcev ter 17 kratkih filmov iz 21 držav. Celovečerci bodo na ogled na platformi cinesquare.net, kjer bodo omejeni na 150 obiskovalk oziroma obiskovalcev ter dostopni 24 ur, nekateri pa 48 ur. Do kratkih filmov pa boste lahko dostopali ves festivalski teden, in sicer na spletni strani festivala lgbtfilmfest.si. Med raznolikimi vsebinami boste našli tudi dokumentarec Punčka o odraščanju transspolnega dekleta, film Dobrodošli v Čečeniji o pretresljivih umorih LGBT+ oseb in južnoafriški film Moffie, ki se dogaja v času militantnega apartheida v osemdesetih, kjer ni prostora za homoseksualnost.

Natan Esku: Nagačenci / Galerija Kresija, Ljubljana

Do 07/01

Dokler velja prepoved obratovanja kulturnih ustanov, bo razstava Nagačenci Natana Eskuja na ogled le skozi okna ljubljanske Galerije Kresija, ki stoji na pol poti med Tromostovjem in ljubljansko mestno hišo. Dela vsestranskega vizualnega umetnika Eskuja, pa najsi gre za grafike, slike, poslikave, objekte ali za oblikovanje interierjev, vedno nosijo prepoznaven avtorski pečat, s svojim novim projektom pa predstavlja serijo mehkih skulptur, ki jih je naknadno živobarvno poslikal oziroma porisal.

Dokudoc festival / Bsf.si

13/12 ob 20.00

Tudi izbrani filmi letošnjega Dokudoc festivala bodo na ogled na spletu, in sicer v nedeljo, 13. decembra, med 20. in 24. uro na spletni strani Baze slovenskih filmov (bsf.si/sl/dogodki/dokudoc-izbrani-2020). Ogledali si boste lahko nagrajeni film Hči Camorre režiserja Siniše Gačića, ki po mnenju strokovne žirije vsebuje vse bistvene elemente najboljšega filma – odličnega glavnega junaka, močna čustva, fantastično dostopnost protagonistov, jasen potek zgodbe, brezhiben vizualni pristop in filmsko montažo, narejeno z občutkom. Na ogled bosta tudi kratka filma s posebno omembo žirije, Zgodbe iz kuhinje (Miha Mohorič) in Korak bliže (Jernej Kastelec).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.