Izak Košir

 |  Mladina 19  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Carmina Burana

Carmina Burana
© Tiberiu Marta

Edward Clug: Carmina Burana, TV Slovenija 2

16/05 ob 21. uri

Opera in Balet SNG Maribor bosta konec tedna premierno uprizorila veliki glasbeno-plesni projekt Carmina Burana, ki na odru združuje kar 130 nastopajočih, tako plesalcev kot glasbenikov. Med slednjimi so tudi trije operni solisti – sopranistka Petya Ivanova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Domen Križaj. Spektakel, ki bo ponudil tudi obilico dih jemajočih podob v scenografiji Marka Japlja, je na oder postavil mednarodno priznani koreograf in umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug. Premiero si bomo zaradi omejitev, v katerih trenutno delujejo gledališča, lahko ogledali po televiziji, in sicer na TV Slovenija 2.

Bruno Gola: Co-op{Codes}, osmo/za, Ljubljana

Do 15/05

Do 15. maja bo v osmo/ zi na ogled interaktivna instalacija Co-op{Codes}, ki jo je pripravil Ljudmilin rezident Bruno Gola, priznani brazilski live coder. Instalacija poteka v okviru srečanja live coderjev Algopolis, ki bo v osmo/zi potekalo 14. maja. Na prvem tovrstnem dogodku v Ljubljani se bodo srečali raziskovalci in ustvarjalci te pionirske umetniške zvrsti iz različnih delov Evrope. Obiskovalci pri Golovi instalaciji lahko sodelujejo in jo spreminjajo tako, da urejajo kodo s spletnim vmesnikom, izdelanim po meri, ki ga je mogoče upravljati z brskalnikom. Instalacija opogumlja obiskovalce, da se poigrajo z različnimi tehnikami ustvarjalnega kodiranja, obenem pa v realnem času opazujejo rezultate svojih sprememb.

Razstava nominirancev za nagrado skupine OHO 2021, Galerija P74, Ljubljana

Do 27/05

V petek, 14. maja, bo strokovna žirija izbrala letošnjega prejemnika ali prejemnico nagrade skupine OHO za leto 2021, naše osrednje nagrade za vizualne umetnike mlajše generacije. Ob tem bo na ogled razstava štirih letošnjih nominirancev, vizualnega umetnika in fotografa Jošta Franka, slikarke Dalee Kovačec, kiparke Lene Lekše ter vizualne umetnice in pesnice Neje Tomšič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.