Izak Košir

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Nekdanja tovarna MTT

Nekdanja tovarna MTT
© Sara Rezar

EKO 8: Pismo za prihodnost, nekdanja tovarna MTT, Maribor / Melje

21/05—18/07

Umetnostna galerija Maribor letos ponovno, že osmič, zaganja Mednarodni trienale umetnost in okolje. Trienale je bil v Mariboru ustanovljen leta 1980, prve tri izvedbe so bile zastavljene kot vsejugoslovanski dogodek in so se osredotočale na ekološke teme, po razpadu Jugoslavije pa se je trienale preoblikoval v mednarodni dogodek, ki je vsakič posvečen drugi izbrani temi. Umetniški vodja tokratnega trienala Alessandro Vincentelli, neodvisni kustos iz Velike Britanije, je prenovljeni trienale s krajšim imenom EKO 8 naslovil Pismo za prihodnost in k sodelovanju med drugim povabil Danae Stratou, Jamesa Bridla in Navine G. Khan-Dossos, Marjetico Potrč, Jasmino Cibic, Polonco Lovšin, Maxime Berthou in Marka Požlepa ter številne druge umetnike in umetnice. Njihovo skupinsko razstavo v oživljeni nekdanji tovarni MTT bo v soboto, 22. maja, pospremila še konferenca Pismo za prihodnost: Radikalnim in kreativnim ekologijam naproti z uglednimi sogovorniki T. J.-jem Demosom, Majo in Reubnom Fowkesom, Elke Krasny, Andrijem Snærjem Magnasonom, Luko Omladičem, Lucio Pietroiusti in Marjetico Potrč. Konferenco bo mogoče spremljati tudi prek Zooma in YouTuba.

Nina Slejko Blom: Ali bo tako za vedno, Hiša kulture, Pivka

Do 28/05

Nina Slejko Blom je vizualna umetnica, ki povezuje osebno s kritičnim odnosom do sveta umetnosti in različnih struktur moči. Na tokratni razstavi ironično problematizira stanje zadnjega leta, ko naše vsakdanje življenje krojijo ukrepi za zajezitev epidemije covid-19, pri čemer poseben poudarek namenja posledicam, ki jih imajo pogosto selektivni, nesorazmerni in nerazumljivi ukrepi na področju umetnosti in kulture. Ena od posledic so različne oblike nepokorščine in mednje sodi tudi pojav »odprtih zadnjih vrat«. V skladu s tem tudi obiskovalec, ki si želi ogledati razstavo, obstane pred zaprtimi vhodnimi vrati, vendar se z osebjem galerije lahko dogovori za vstop skozi »zadnja vrata«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.