Izak Košir

 |  Mladina 25  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Joco Žnidaršič

Joco Žnidaršič: Leto preloma, Cankarjev dom, Ljubljana

Do 01/11

V Cankarjevem domu je na ogled skoraj 200 fotografij legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča iz časa, ki je pripeljal do velikih sprememb v naši družbi. Fotografije, ki so razdeljene v 16 tematskih poglavij (Vzpon na Triglav, Smučanje, Ljudske množice, Zadnji dnevi v SFRJ, Kultura, Vojna diplomacija, Rojstvo države, Vozila, Rekreacija, Glasba ipd.), so nastale med letoma 1988 in 1991. Žnidaršič je kot dolgoletni urednik fotografije na časniku Delo v svoj objektiv ujel skoraj vse najpomembnejše dogodke tega, za Slovenijo prelomnega časa. Pri nekaterih dogodkih je bil tudi ekskluzivni fotograf, zato imajo te fotografije poseben dokumentarni in arhivski pomen.

Spoznanje! Upor! Reakcija!, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

Do 03/10

Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija! se posveča političnemu performansu devetdesetih let. To je bilo za regijo izjemno težavno desetletje, ki je z vojnami, nacionalizmi, revizionizmi, korupcijo, tranzicijo in hitro razvijajočim se kapitalističnim gospodarstvom dodobra zaznamovalo tudi vsa naslednja desetletja. Razstava predstavlja več kot 120 umetniških del, arhivski material in videodokumente iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije, ki se med drugim osredotočajo na vojno, nacionalizem, telo, demonstracije, države, nove meje, feminizem in medije. Med razstavljenimi deli so tudi naslovnice Mladine.

Ljubljana Street Art Festival, ulice Ljubljane

28/06―04/07

Na bregove Ljubljanice, mestne tlakovce in porisane ulice se tretje leto zapored vrača mednarodni festival ulične umetnosti Ljubljana Street Art Festival. Kot gostje in gosti festivala bodo slovensko prestolnico obiskali svetovno znane ulične umetnice in umetniki, kot so Escif, Good Guy Boris, Epos 257 in drugi. Osrednja gostja tridnevne konference bo Martha Cooper, uveljavljena ameriška fotoreporterka, širši javnosti znana predvsem po dokumentiranju newyorške grafitarske scene sedemdesetih in osemdesetih let.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.