Izak Košir

 |  Mladina 30  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Tanja Vujinović

Tanja Vujinović: MetaVrt Sfera4, Projektni prostor DUM, Ljubljana

04/08—19/08

Tanja Vujinović je umetnica, ki ustvarja UXA (uporabniške izkušnje umetnosti) z uporabo sorodnega umetniškega področja iger. Njen novi projekt MetaVrt Sfera4 je umeščen v Sansar in VRChat, priljubljeni alternativni družbeni konstrukt, ki se kaže kot združitev računalniške igre in družbene platforme. Je nekakšen hibrid med fizično galerijo in navideznimi svetovi, v katerem so umetniški predmeti pomešani z digitalno uporabniško izkušnjo umetnosti, vsi pa tvorijo umetničin metaverzum, ki je poln zglednih svetlečih svetov in radostnih avatarjev ter izvira prej iz podzemne kulture kot iz industrije, novi uporabniki pa ga lahko prosto odkrivajo in se vanj naseljujejo. Odprtje razstave bo v sredo, 4. avgusta, med 19. in 21. uro, pozneje pa bo obisk možen kadarkoli, le dogovorite se zanj po telefonu (040 375 100) ali po elektronski pošti (dum@ dum-club.si).

Miha Godec: Con·d/ s·ense, Osmo/za, Ljubljana

Do 01/08

V prostorih Osmo/ze na Slovenski cesti 54 v Ljubljani je do nedelje na ogled intermedijska zvočno-prostorska instalacija Con·d/ s·ense Mihe Godca, ki s pomočjo kodenzacije pridobiva vodo iz zraka. Pri tem kapljice, ki kapljajo v resonančno posodo, sprožijo serijo zvočnih in vizualnih algoritmov, ti pa ustvarjajo intermedijsko pokrajino. Ta gledalcu pomaga izostriti čute in opaziti skoraj nevidno lepoto v naravi, denimo zvok vetra, žuželk, padanje listov ali vodnih kapljic, hkrati pa ga skuša z opozarjanjem na okoljevarstveno problematiko transcendirati v višje stanje ozaveščenosti. Glavno vprašanje, ki si ga je zastavil avtor, je, ali tehnologija človeka lahko odreši odgovornosti za slabo ravnanje z okoljem in pripomore pri reševanju problemov na tem področju. V petek in soboto, 30. in 31. julija, si instalacijo lahko ogledate med 18. in 20. uro, v nedeljo, 1. avgusta, pa med 14. in 17. uro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.