Izak Košir

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Filip Vurnik

Naj bo Kvir!, Mestna galerija Ljubljana, Ljubljana

16/09—21/11

Razstava Naj bo Kvir! je obsežen pregled ustvarjanja, ki je povezano s problematiko spolov. Prinaša likovne poglede in misli desetih umetnic in umetnikov (Andrej Brumen Čop, Andreja Gomišček, Jasna Klančišar, Neža Knez, Andrea Knezović, Gašper Kunšič, Aprilija Lužar, Miha Satler, strtgm in Filip Vurnik), ki so tudi družbenokritični, a hkrati razvijajo sodobno avtorsko in estetsko izpovednost. Doslej tako velike in likovno raznolike ter vsebinsko jasno usmerjene razstave, povezane z vprašanji LGBTIQ+, pri nas še ni bilo.

36. mednarodni literarni festival Vilenica, različna prizorišča + vilenica.si

Do 12/09

Festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga Društvo slovenskih pisateljev organizira na Krasu in drugod po Sloveniji. Letošnji vileniški nagrajenec, ki bo nagrado prejel na ključnem prizorišču, v jami Vilenica, je avstrijski pisatelj Josef Winkler, ki niza drobne podobe v mraku nikoli umrlega nacizma ter neizogibnosti minevanja in smrti. Letos se sicer predstavlja 14 avtorjev iz desetih držav, festival pa bo preplet digitalnih vsebin in dogodkov v živo. Na ogled bodo tudi videoportreti ustvarjalcev ter posnetki njihovega branja v maternih jezikih, pa tudi dva portretna filma, posvečena nagrajencu in slovenskemu avtorju v središču, Milanu Deklevi.

Vezi, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

10/09—13/02

V kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac bodo v petek, 10. septembra, ob 19. uri odprli mednarodno razstavo Vezi: Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama. Razstava, ki je bila najprej postavljena v Zagrebu, predstavlja umetnike, ki so v hrvaški prestolnici študirali, ter njihova dela do druge svetovne vojne. Seznanja nas z vplivi, povezavami in sodelovanjem med slovenskimi in hrvaškimi umetniki in umetnicami ter odpira nekatera osrednja umetnostna in družbena vprašanja, s katerimi so se ukvarjali v tem času – od nacionalnega likovnega izraza do angažirane umetnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.