Izak Košir

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Katalena

Katalena
© Ivian Kan Mujezinović

Bobri, različna prizorišča, Ljubljana

18/09—02/10

V Ljubljani se obeta že 13. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki tudi letos prinaša številne brezplačne prireditve. Program bodo tudi tokrat sestavljali gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, ki delujejo na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Letos se bodo spraševali o tem, kaj vse sestavlja posameznikovo identiteto. Kako se ta gradi in kaj vse lahko vpliva nanjo? Festival bodo odprli v soboto, 18. septembra, v Slovenskem mladinskem gledališču s koncertom skupine Katalena. Po dveh tednih, v soboto, 2. oktobra, pa se bomo od Bobrov tradicionalno poslovili v Kinu Šiška z zaključno plesno prireditvijo Učenec plesnega modreca. Na letošnjem festivalu bo 34 producentov pripravilo 130 dogodkov, udeležilo se jih bo lahko več kot 9500 obiskovalcev, potekali bodo na 35 prizoriščih. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5 od ponedeljka do petka od 12.00 do 17.30, v soboto pa od 10. do 13. ure.

Kalupi vsakdana, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Do 31/10

Dialoška razstava z naslovom Kalupi vsakdana predstavlja dela dveh mladih umetnic, Lee Culetto in Tajde Novšak, ki sta se v preteklih letih s svojima pronicljivima ustvarjalnima praksama uveljavili na domačem umetniškem prizorišču. V prostorih lapidarija so soočena njuna izjemno specifična in raznolika dela, ki jih povezuje tematska usmerjenost v obravnavo nekaterih univerzalnih vprašanj o vpetosti in ujetosti slehernika v kolesje družbenih kalupov, normativov, pravil in pričakovanj, ki neredko povzročajo dolgoročne posledice.

Šiška Open, Kino Šiška, Ljubljana

17/09 med 15. in 23. uro

Poleg ustvarjalnih, glasbenih, športnih in plesnih dejavnosti bodo na trgu pred Kinom Šiška odprli dve razstavi, za glasbo pa bosta poskrbeli obetavni glasbeni zasedbi letošnje Špil lige, finalisti Plateau in zmagovalci Masaž.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.