Izak Košir

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Požigalci

Požigalci
© Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Požigalci, SNG Drama, Ljubljana Premiera

25/09 ob 20.00

Dobrnik in požigalci je delo švicarskega pisatelja Maxa Frischa o dobro situiranem meščanu (Saša Tabaković), ki iz usmiljenja sprejme pod streho Pepeta (Benjamin Krnetić). Ta je že na prvi pogled utelešenje stereotipa požigalca, a Dobrnik kljub množičnim požigom, ki se dogajajo v tem času, zaupa, da prišlek ni požigalec, in je slep za vsa opozorila. Tokratna uprizoritev Frischeve igre, ki jo je režiral Jan Krmelj, besedilnemu korpusu dodaja konceptualen okvir postumnega poznovečernega pogovornega šova.

Body Ecstatic Body Eclectic Body Eccentric, ULAY Foundation, Ljubljana

Do 30/10

Medgeneracijska razstava v prostoru, ki nadaljuje dediščino velikega performerja Ulaya, ta je zadnja let svojega življenja preživel v Ljubljani, med drugim obravnava vprašanje telesa in njegove performativnosti v različnih medijih. Sprašuje, kako se telesa prilagajajo pritiskom družbe, pri čemer se osredotoča zlasti na žensko telo. Razstavljena so dela Ulaya in Marine Abramović, pa tudi Ane Mendiete, Annegret Soltau, Arvide Byström, Elene Tejada-Herrera, Ize Pavlina, Jeremyja Shawa, Letície Parente, Molly Soda, Sanje Iveković in Ulrike Rosenbach.

Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

25/09—26/09

Nova predstava je sklepno dejanje nemškega cikla kolektiva Beton Ltd., ki vsebinsko zaokrožuje predstavi Ich kann nicht anders (2016) in Große Erwartungen/Velika pričakovanja (2018) ter glasbeno-uprizoritveni hibridni projekt Mahlzeit (2019). Ukvarja se z vprašanjem, kaj se v družbi dogaja, da nihče več ne uporabi geste odstopa, pa tudi z vprašanjem odstopa performerja v odnosu do občinstva. Betonovci Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan bodo na 29-urnem neprekinjenem dogodku (odprtje bo v soboto, 25. septembra, ob 17. uri, zaprtje v nedeljo, 26. septembra, ob 22. uri) izvajali tudi vodene oglede.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.