Izak Košir

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Četrti vogal: Pravice za naše boje

Četrti vogal: Pravice za naše boje
© Mojca Senegačnik

Mesto žensk, različna prizorišča, Ljubljana

02/10—25/10

Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk od leta 1995 poteka na različnih prizoriščih v Ljubljani. Festival, ki združuje izjemne ženske z vsega sveta, ponuja pester nabor različnih dogodkov iz celotnega spektra umetniških disciplin. Letos bo eden od vrhuncev festivala razstava Prikriti kurikulum umetnice Annette Krauss, ki bo na ogled v Galeriji Škuc. Razstava odpira pogled na šolski sistem iz perspektive učenk in dijakinj. Zanimiva bosta tudi delavnica in projekt Maje Smrekar z naslovom Fertilize me (Oplodi me), ki bo potekal v prostorih Zavoda Kersnikova in sloni na zamisli o svobodni izmenjavi hormonov s pomočjo nizkocenovnih, participativnih znanstvenih postopkov, ki ponujajo alternativo bolečemu in dragemu postopku IVF. S tem želi umetnica ustvariti priložnost za razpravo, spodbuditi znanstveno pismenost in pokazati, da (bio)tehnološka zdravila in postopki dopuščajo neinvazivno rabo. Že na odprtju festivala v Galeriji Alkatraz pa bosta nase opozorila performans in aktivistična razstava novonastalega kolektiva slovenskih umetnic (Andreje Džakušič, Keiko Miyazaki in Ive Tratnik) ter umetnika (Simona Macuha) z naslovom Četrti vogal: pravice za naše boje. Več o programu, urniku in nastopajočih na: 2021. cityofwomen.org.

KIBLIX 2021: Virtualni svetovi danes, Kibla portal, Maribor

Odprtje 01/10 ob 19.00

Ob že razstavljenih delih bodo tokrat v okviru razstave Virtualni svetovi danes med drugim na ogled tudi računalniško generirani video Blodeča Mandala Lu Yang, umetno inteligentni robot Amygdala z instalacijo Calyx Marca Donnarumme, digitalna modna kolekcija Globina Amber Jae Slooten in The Fabricant, instalacija v mešani resničnosti HiperTelesni Portal: Stratholme.GoStop Peta Jiadonga Qianga, navidezna resničnost Vesoljci so moji prijatelji Tonyja Ourslerja, interaktivna instalacija Prelet svetlobe kolektiva Compiler ter videoigra Katera je tvoja resnica? Dorijana Šiška in Sare Bezovšek. Mednarodna skupinska razstava prinaša kritični pregled sodobnih virtualnih prostorov s serijo inovativnih umetniško-raziskovalnih projektov na področju najnovejših tehnologij virtualne, obogatene in mešane resničnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.