Izak Košir

 |  Mladina 40  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Vročina

Vročina
© Matej Povše

Vročina, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 12. 10. ob 20. uri

Tema podnebne krize v živo zadeva vse nas, zlasti pa je blizu mladim, ki jim bomo planet zapustili in se boleče zavedajo, da moramo ukrepati zdaj, če želimo na njem ohraniti življenje, kot ga poznamo. Podatki o izumiranju vrst, povečevanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju, onesnaženosti s plastiko in drugimi snovmi, pa tudi o načrtih proizvajalcev fosilnih goriv so namreč več kot strašljivi. Tako so v uvodu zapisali ustvarjalci gledališke predstave Vročina, ki bo v režiji Žige Divjaka v Sloveniji prvič uprizorjena v torek, 12. oktobra (v avstrijskem Gradcu je bila v okviru festivala Štajerska jesen že 24. septembra). V predstavi bodo nastopili Damir Avdić, Mina Palada, Draga Potočnjak, Maya Sara Unger, Vito Weis in Gregor Zorc.

Festival Indigo, Cukrarna, Ljubljana

13/10–15/10 & 21/10

Letošnja, že šesta edicija festivala Indigo, ki nas bo skušala prebuditi iz množične hipnoze in stanja otopelosti, kamor zaradi neoliberalizma, populizma, lažnih novic in podnebnih sprememb sredi pandemije drvimo še hitreje kot prej, bo potekala v novoodprti Cukrarni. Pripravljajo številna predavanja, pogovore, koncerte in sejem knjige umetnika Caffeine Hours, največ pozornosti pa bo gotovo požel sklepni dogodek 21. oktobra ob 18. uri: v njem se bodo kresale misli filozofa Slavoja Žižka in ekonomista Janisa Varufakisa, nekdanjega grškega finančnega ministra, ki zdaj vodi levo vseevropsko politično gibanje DIEM.

Festival Tinta, različna prizorišča, Ljubljana

Do 10/10

Letošnji mednarodni festival stripa Tinta prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti. V fokusu letošnje izdaje sta večkrat nagrajena mojstra stripovskega izraza – Francoz Emmanuel Guibert in Američan Peter Kuper. Razstavam odličnih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev se pridružujejo še pogovori, delavnice, masterclassi, program za otroke ter sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška (od 10. do 20. ure).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.