Izak Košir

 |  Mladina 45  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Primer Kocbek

Primer Kocbek
© Barbara Čeferin

In stoletje bo zardelo: primer Kocbek, SNG Nova Gorica, Nova Gorica

18/11 & 19/11

Uprizoritev temelji na monografiji Andreja Inkreta o življenju Edvarda Kocbeka med letoma 1928 in 1952. Je kompleksna biografija o soutemeljitelju gibanja Osvobodilne fronte. Zgodba se zaplete, ko glavni junak ob visokih državnih funkcijah, ki jih opravlja, nastopi kot umetnik, ki z umetnostjo artikulira etične dileme herojskega vojnega obdobja. Vprašanja so etična, religiozna in predvsem politična. Igralke in igralci izvedejo dokumentarno rekonstrukcijo dela dogodkov iz Kocbekovega življenja. Predstava v koprodukciji novomeškega Anton Podbevšek Teatra in novogoriškega SNG ter režiji Matjaža Bergerja bo 28. novembra na ogled tudi v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Goli oder, Stara mestna elektrarna, Ljubljana & Layerjeva hiša, Kranj

Do 14/11

Petnajsti mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder bo v Ljubljani in Kranju ponudil devet predstav vrhunskih performerjev iz devetih držav. Pripravite se na žanrsko raznoliko bero, ki sega od improvizacijskega gledališča do gledališkega performansa, klovnovskega performansa in gibalnih predstav. Podroben program najdete na spletni strani www.goli-oder.org.

Eyal Weizman: Kako povedati, aksioma. org/reprogramming + Facebook Live

15/11 ob 19. uri

V zadnjem dogodku Aksiominega (re)programiranja, celoletnega festivala pogovorov o naši prihodnosti, se bo Eyal Weizman, ustanovitelj raziskovalne agencije Forensic Architecture, z novinarko Marto Peirano pogovarjal o novem žanru novinarskih postopkov in praksah, ki se pod vzdevkom Investigative Commons skušajo postaviti po robu dezinformacijskemu stroju »protidejstvenih« neofašističnih skupin. Pogovor bodo prenašali na spletni strani projekta (aksioma.org/reprogramming) ter prek Facebook Live. V studiu se bodo intervjuvancu in izpraševalki kot posebni gostje pridružili arhitekt Matevž Čelik Vidmar, umetnik in raziskovalec Marko Peljhan ter novinarka Urška Henigman.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.