Izak Košir

 |  Mladina 48  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Predsednik republike na otvoritvi največjega trampolinskega parka v Sloveniji, 30.11.2017

Predsednik republike na otvoritvi največjega trampolinskega parka v Sloveniji, 30.11.2017
© Borut Krajnc

Borut Krajnc: Politika 2.0, Galerija Salsaverde, Izola

09/12—07/01

Resnico je težko gledati in težko je gledati Politiko 2.0, projekt dokumentarnega fotografa in Mladininega fotoreporterja Boruta Krajnca, ki ga bo v naslednjem mesecu gostila izolska Galerija Salsaverde. Na ogled bodo zdaj že znamenite fotografije, narejene leta 2012 med spremljanjem predsedniške kampanje Boruta Pahorja, ko je ta, da bi se prikupil volivcem, igral vloge različnih delavcev; aktualizirane pa bodo s fotografijo predsednika Pahorja na trampolinu (2017) in tviti aktualnega predsednika vlade Janeza Janše. Fotografije in tviti, postavljeni skupaj, pričajo o tem, da je slovenska politika danes na najnižji ravni človeškega izražanja.

VII. Decembrski sejem ilustracije, Galerija Vodnikove domačije, Ljubljana

Do 28/12

December je že tradicionalno mesec ilustracije. Ob 14. Slovenskem bienalu slovenske ilustracije, ki se v ljubljanskem Cankarjevem domu ponaša z jagodnim izborom zadnjih dveh let, je zdaj v Galeriji Vodnikove domačije zaživel še 7. Decembrski sejem ilustracije, ki na ogled in v nakup ponuja avtorska dela slovenskih ilustratorjev vseh generacij. Sejem, ki vselej spodbuja k prazničnemu obdarovanju z umetniškimi deli, je vedno odlično obiskan; v galerijo je vsako leto pritegnil več kot štiri tisoč obiskovalcev, lanski, ki je v celoti potekal na spletu, pa je obiskalo več kot 16 tisoč obiskovalcev. Več na www.sejemilustracije.si.

Vibracija posamezne strune, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

10/12—12/12

Tri dni zapored si bomo lahko ogledali premiero predstave treh sodobnoplesnih ustvarjalcev, ki jih družijo matična država Poljska, mesto Gdansk in znamenita belgijska šola P.A.R.T.S. Katarzyna Chmielewska, Jakub Truszkowski in v Sloveniji živeča Magdalena Reiter, ki so v skupni predstavi poskrbeli za koreografijo in ples, so si za izhodišče vzeli znano ZF-literarno delo Stanisława Lema Solaris ter ob tem ples pretopili v vezivo in gibanje, ki krpa razdalje, vendar vseeno ohranja kvalitete razlik. Avtorji se sprašujejo, ali je stik vselej singularna točka skupne izkušnje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.