Izak Košir

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Pojedina pri Trimalhionu

Pojedina pri Trimalhionu
© Ivian Kan Mujezinović

Pojedina pri Trimalhionu, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 27/12 ob 19.30

Pojedina pri Trimalhionu je najznamenitejši in najdaljši ohranjeni odlomek antičnega romana Satirikon, za katerega velja, da ga je napisal Tit (Gaj) Petronij, »arbiter elegantiarum« na dvoru cesarja Nerona. Gre za satiro, ki se odvija v južni Italiji, v 1. stoletju našega štetja, ko cveti kriminal, morala pa hira. Gostitelj pojedine je novopečeni bogatun, ki pripravi več dni trajajočo požrtijo z vsem, kar sodi zraven, čeprav za »navadne smrtnike« v mestu ni ne kruha ne moke. Predstavo je režirala Bojana Lazić, v njej pa igrajo Daša Doberšek, Ivan Godnič, Janja Majzelj in drugi.

Franz Kafka: Pismo očetu, Anton Podbevšek Teater, Novo mesto

27/12 & 28/12 ob 20. uri

»Vsekakor sva bila tako različna in v tej različnosti drug drugemu tako nevarna, da bi si, če bi človek morda hotel vnaprej izračunati, kako se bova midva, jaz, počasi razvijajoč se otrok, in Ti, dorasel mož, vedla drug do drugega, lahko mislil, da me boš kratko malo poteptal in da ne bo od mene nič ostalo. To se ni zgodilo, morda pa se je zgodilo nekaj hujšega. Pri tem pa Te nenehoma, prosim, ne pozabi, da nikoli še zdaleč ne mislim, da si česa kriv,« je v Pismih očetu med drugim zapisal eden najpomembnejših pisateljev Franz Kafka. Njegova pisma zdaj lahko slišimo na odru novomeškega Anton Podbevšek Teatra, kjer se letos obetata še dve ponovitvi, in sicer 27. ter 28. decembra, obakrat ob 20. uri. Avtor prevoda je Jože Udovič, nastopajo Barbara Ribnikar, Gregor Čušin in Sašo Vollmaier, za glasbo pa je poskrbel duo Silence.

Vid, Marko, Jošt, Galerija ŠKUC, Ljubljana

27/12 ob 20.15

Trio izkušenih lokalnih glasbenikov (Vid, Marko, Jošt) druži volja do ustvarjanja v polju improvizirane glasbe ter raziskovanja zvočnega potenciala svojih inštrumentov. V svoj nabor glasbenega izražanja vključujejo različne zvočne učinke, od šuma do tišine, ter raznolike tehnike igranja. Skupaj delujejo v zasedbah Oholo! in Olfamoštvo, njihovo delovanje pa seže tudi v sodobni ples in gledališče ter na pesniške večere.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.