Izak Košir

 |  Mladina 1  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Damijan Stepančič

Pod svobodnim soncem, Cankarjev dom, Ljubljana

Do 05/02

Damijan Stepančič je eden naših najvidnejših ilustratorjev, je prejemnik številnih nagrad, že leta pa se posveča tudi stripu. Leta 2020 je v stripu Baraga predstavil delovanje misijonarja Barage med Indijanci pri Velikih jezerih, konec lanskega leta pa izdal stripovsko različico Finžgarjevega romana Pod svobodnim soncem, ki ga je za stripovsko naracijo priredil Goran Vojnović. Stepančič se je stripa lotil velikopotezno, ujel je monumentalne trenutke epske pripovedi in jih s suvereno likovno govorico še poudaril. Ilustracije iz romana v stripu si zdaj lahko ogledamo na razstavi v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, hkrati pa izvemo tudi, kako je nastal eden najbolj znanih slovenskih romanov in kakšne ilustracije so ga spremljale doslej.

Dežela pridnih: generacije brezdomcev, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

12/01 ob 19.45

V zadnjih petnajstih letih so se cene nepremičnin in najemnin v Sloveniji tako močno dvignile, da so postale eden od vodilnih vzrokov za poglabljajočo se socialno stisko predvsem mladih generacij. »Potrebujemo vlado, ki bo stanovanjsko področje postavila za temeljno prioriteto svojega mandata,« opozarja sociolog Klemen Ploštajner, ki bo v tokratni debati o »generaciji brezdomcev« gost novinarja Erika Valenčiča. Sogovornika bosta skušala odgovoriti na vprašanja, kaj lahko za razrešitev te problematike naredimo kot civilna družba in kako lahko politične odločevalce na lokalni in nacionalni ravni pripravimo, da se končno že posvetijo reševanju te krize.

Masaž, Jazz Club, Ljubljanski grad, Ljubljana

07/01 ob 19.30

Masaž so mlada funky zasedba, ki je lani osvojila naslov zmagovalcev 8. sezone Špil lige. S singloma Jama in V leže se že zibajo na radijskih valovih, sicer pa skupino sestavljajo Aleks Cavazza (vokal, bas), Sinja Smokvina (glas, elektronika), Timotej Poznič (kitara) in Maks Rozman (bobni).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.