Izak Košir

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Nekateri so za fejk

Nekateri so za fejk
© Gregor Salobir

Nekateri so za fejk,
Intimni oder GT22, Maribor

14/01—15/01

MKC Maribor in Moment Maribor v sklopu evropskega projekta EYE-Net 2.0 vabita na ogled avtorske predstave Nekateri so za fejk, ki ga je pripravila slovenska zasedba mladih entuziastičnih igralk in igralcev pod budnim mentorstvom izkušenih gledališčnikov. »Analize človeškega razmišljanja in vedenja nam kažejo, da ljudje nismo tako racionalni, kot bi si želeli, tehnološki razvoj pa nam je vsem v roke potisnil tehnološki megafon,« so zapisal ustvarjalci predstave o informacijski dobi in se vprašali, kdaj postanejo novice fejk oziroma lažne. Gledališka uprizoritev ponuja razmislek o medijih, poročanju in manipulacijah, občinstvo pa mora samo ločiti resnico od gnilega.

Taljenje: podobe podnebnih sprememb,
TAM-TAMova galerija + Galerija Jakopič, Ljubljana

18/01—01/05

V TAM-TAMovi galeriji ob Slovenski cesti pri Šestici si lahko ogledate plakatno akcijo, ki poteka v sodelovanju z organizacijo Project Pressure. Slednja je plakatno akcijo sprožila ob dnevu Zemlje leta 2019 v skladu s svojim poslanstvom vizualnega prikazovanja podnebne krize. Plakati se nanašajo na izginjajoče ledenike in prikazujejo vpliv podnebnih sprememb. Izbranim umetniškim podobam so dodali presenetljive faktografske podatke, ki mimoidoče vabijo, da bi ob estetskem doživljaju fotografij razmislili o tem, kakšna bo naša prihodnost. Plakatna akcija je uvod v obsežnejšo razstavo Taljenje: podobe podnebnih sprememb, ki bo od 18. januarja do 1. maja na ogled v Galeriji Jakopič.

Adrijan Praznik: Where Our Hearts Have Led Us,
Švicarija, Ljubljana

Do 13/02

Umetnik Adrijan Praznik je ta mesec zaključil dvoletno rezidenčno bivanje in delo v Švicariji ter ob odhodu pripravil razstavo. Prostorska postavitev dveh velikoformatnih slik odpira vprašanja, ki izpostavljajo njegov fokus dela in raziskovanja zlasti leta 2021. Osredotoča se namreč na formo in status umetniškega dela, na apropriacijo medijske podobe in na povezovanje likovnih izraznih sredstev in materialov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.