Izak Košir

 |  Mladina 4  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Marko Mandić

Marko Mandić
© Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

MandićCirkus, SNG Drama, Ljubljana

Premiera 02/02 in 03/02 ob 20. uri

V performansu, pod katerega se podpisujeta Bojan Jablanovec in Marko Mandić, se slednji znova in na novo požene čez vse igralske kreacije (naštel jih je 91), ki jih je ustvaril od začetka svoje gledališke kariere (leta 1996) do maja leta 2021, in dosledno sledi kronologiji njihovega nastanka. MandićCirkus je posledica uspešnice MandićStroj, ki je bila premierno uprizorjena pred desetimi leti in doživela skoraj sto ponovitev. Vse, kar je Mandić kdaj izrekel, izvedel, odigral, prekričal, zdeklamiral, odskandiral, preznojil, ponotranjil ali ekstrahiral – vse to bruha na spektakelsko površje Cirkusa.

Live, Laugh, Love, Galerija Kresija, Ljubljana

Do 20/02

Live, Laugh, Love je geslo družbe pozitivnega mišljenja, pozitivnih afirmacij in manifestacij, družbe, ki zavrača vsako kritiko kot napad na človekovo pravico do mirnega obstoja. V času, ki je rodovitna podlaga za vse vrste teorij zarot, se lahko konspirativno vprašamo, komu služi, da je slogan Live, Laugh, Love (Živi, smej se, ljubi) vseprisoten v naših raznih resničnostih, od napisa na skodelici za kavo do objave na družabnih omrežjih. Razstava prikazuje dela desetih avtorjev iz spektra milenijske generacije, ki bi radi preprosto živeli, se smejali in ljubili, pa jim radovednost tega ne dovoljuje. Razstavljajo: Dan Adlešič, Sara Bezovšek, Lea Culetto, Olja Grubić, Emil Kozole, Tamara Lašič Jurković, Danilo Milovanović, Iza Pavlina, Iris Pokovec, Dorotea Škrabo - Skrabzi.

Party, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

28/01 in 29/01

Dramo Party je po svojem celovečernem filmu napisala slovita britanska scenaristka in režiserka Sally Potter, pod režijo slovenske odrske različice pa se podpisuje Ivica Buljan. Predstava govori o zasebni zabavi političarke, ki je pravkar dosegla najvišjo točko svoje kariere – postala je ministrica za zdravstvo vlade v senci. V predstavi nastopajo: Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Polona Juh, Igor Samobor, Zvezdana Mlakar, Saša Pavlin Stošić in Timon Šturbej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.