Izak Košir

 |  Mladina 6  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Metka Krašovec

Donacija Metke Krašovec Narodni galeriji, Narodna galerija, Ljubljana

Do 08/05

Metka Krašovec (1941 –2018), ena najvidnejših slovenskih likovnih ustvarjalk, ki je leto dni pred smrtjo prejela tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je velik del svojega obsežnega in raznovrstnega opusa podarila Narodni galeriji. Avtorstvo razstave in predstavitev donacije je galerija zaupala dramskemu igralcu Radku Poliču. Slednji se je osredotočil na tisti del njenega opusa, ki je bil najmanjkrat razstavljen in zato širši javnosti najmanj znan, hkrati pa gre za dela, ki so najintimnejša. Osvetlil jih je s poezijo, ki je Metko Krašovec spremljala vse življenje, posebej pa v 46 letih skupnega življenja s pesnikom Tomažem Šalamunom (1941–2014). Polič je pesmi in risbe za razstavo izbral neodvisno od naslovov in časa nastanka, zato si sledijo očiščene muzejske faktografije, razstavljene so brez naslovov, tehnike, mer in datacij.

Zadnji naj ugasne luč, Prešernovo gledališče, Kranj

Ponovitvi 11/02 in 14/02

Uprizoritev Zadnji naj ugasne luč, ki jo je režiral Dorian Šilc Petek, je predstava praktično brez besed, a z obilico glasbe, ki s prepletom močnih vizualij in ekspresivno igro niza občutja naših vsakdanov. Pred nami se razpirajo prepoznavni trenutki, ki jih vsi živimo, igralska ekipa, ki jo sestavljajo Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Vesna Slapar in Aljoša Ternovšek, pa jih pričara kot študijo absurdnosti sodobnega življenja, sveta, ki nam beži izpod nadzora.

Uroš Weinberger: Projectories, KiBela, Maribor

Do 26/02

Monumentalne neonske podobe Uroša Weinbergerja se morda zdijo kot podobe fikcije, ustvarjene po apokaliptičnih ZF-scenarijih, vendar vedno znova odslikavajo realnost. Weinbergerjeva dela so tako že davno napovedala trenutno izjemno kompleksno globalno situacijo in stanje duha. Sedanje družbeno dogajanje – politično, gospodarsko, uporaba visokotehnoloških orodij, okoljska kriza in globalna pandemija – se zrcali tudi v umetninah s tokratne razstave, kjer so na ogled velikoformatne slike, ustvarjene med letoma 2020 in 2022.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.