Izak Košir

 |  Mladina 8  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Marko Brecelj

Marko Brecelj

Prešerna posprava Marka Breclja, Galerija Vžigalica, Ljubljana

Do 18/03

Nedavno preminuli Marko Brecelj je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter pionir slovenskega performansa. Bil je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma in v Brecljevem slogu je tudi aktualna razstava v Galeriji Vžigalica, med pripravo katere je vsestranski ustvarjalec žal umrl: polpregledna, didaktična in razmehčano mehkoteroristična. Predstavljeni so videodokumenti, zvočni zapisi, rekviziti in predmeti iz mehkoterorističnih akcij, javnih nastopov, ki jih je snoval in izvajal s somišljeniki in sodelavci, ter odlomki njegove performativne prakse glasbenih nastopov in sodelovanja z Ivanom Volaričem - Feom.

Joana Moll: Carbolytics, Aksioma, Ljubljana

Do 11/03

Umetnica in raziskovalka Joana Moll je z vrsto aktivnosti javnosti predstavila najnovejši projekt Carbolytics, v katerem razkriva resnično okoljsko ceno izkoriščevalskih praks oglaševalske tehnologije. Projekt temelji na raziskavi, ki je analizirala emisije ogljika vseh piškotkov, ki pripadajo milijonu najbolj obiskanih spletnih strani. Dvoletna raziskava v sodelovanju z barcelonskim superračunalniškim centrom je odkrila več kot 21 milijonov piškotkov ob enkratnem obisku vseh teh spletnih strani, ki pripadajo več kot 1200 različnim podjetjem, kar se v povprečju prevede v 197 bilijonov piškotkov na mesec, to pa povzroči 11.442 ton emisij ogljikovega dioksida na mesec.

Nove prakse, nova orodja, Galerija Škuc, Ljubljana

24/02—31/03

Razstava v Galeriji Škuc si prizadeva osvetliti način delovanja sodobnih »slovenskih« arhitekturnih praks. V ospredju so karseda sveži in raznoliki načini arhitekturnega snovanja, pa tudi razumevanja arhitekturnega dela in procesa. Predstavljajo se a2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič arhitekti, Pazi!park, Prostorož, Some Place Studio, svet vmes in Vidic Grohar arhitekti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.