Izak Košir

 |  Mladina 9  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Marija Zidar: Odpuščanje

Marija Zidar: Odpuščanje

24. Festival dokumentarnega filma, Cankarjev dom, Ljubljana

09/03—16/03

Festival dokumentarnega filma bo po lanski spletni izvedbi letos potekal v hibridni obliki – v živo v dvoranah Cankarjevega doma, kjer bo na ogled 22 celovečernih in trije kratki filmi, in na spletu. Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo poleg filmov Prvih 54 let: Skrajšani priročnik za vojaško okupacijo (o dolgoletnem izraelsko-palestinskem vprašanju), Država, ki se lepo vede (o največjih protestih rumenih jopičev v Franciji), Nuklearna družina (o ameriški agresiji zadnjega stoletja) in Otroci megle (o tradiciji poročanja otrok v Vietnamu) borilo tudi Odpuščanje, v katerem je slovenska režiserka Marija Zidar odlično prikazala zakoreninjenost patriarhalnih principov v albanskem visokogorju. Celoten urnik in program na www.fdf.si.

Rdeče zore, več prizorišč, Ljubljana

04/03—13/03

Triindvajseti mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore bo v Galeriji Alkatraz odprla razstava vizualne in zvočne umetnice Urške Preis z naslovom Dolores – bolečina skozi podobo zvoka, ki se naslanja na dolgoletno teoretično in umetniško raziskovanje bolečine žensk. Na festivalu bodo letos med drugim nastopile tudi Saša Bezjak, Mentalika, Luen Rom, Danijela Zajc, Mary Ocher, Urška Savič in Tadeja Žele. V času festivala bo že desetič podeljena tudi nečastna »nagrada« bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta. Celoten program si lahko ogledate na rdecezore.org.

Prasica, slabšalni izraz za žensko, Kino Šiška, Ljubljana

Odprtje 11/03 ob 18.00

Novi celovečerec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko, velikega zmagovalca zadnjega Festivala slovenskega filma, bodo v Kinu Šiška premierno zavrteli v petek, 18. marca, in ob tem pripravili tudi koncert glasbenikov, ki so prispevali svoje komade za film. Še prej, 11. marca, pa bodo pripravili razstavo likovnih del, ki se pojavijo v filmu – glavna protagonistka Eva (Liza Marijina) je navsezadnje slikarka. Umetnine so prispevali Petra Korent, Petar Zekić, Boris Beja, Tina Sapundžić, Monika Slemc in Klara Šlenc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.