Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Jurij Zrnec kot veliki diktator

Jurij Zrnec kot veliki diktator
© Peter Uhan

Veliki diktator, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

Premiera 13/04 ob 20. uri

Veliki diktator je najznamenitejši film genialnega vizionarja Charlieja Chaplina, posnet v ZDA, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi – brezimnega brivca judovskega rodu in Adenoida Hynkla, njemu na las podobnega diktatorja Tomanie. Chaplin je v tem filmu tudi prvič spregovoril, saj je bil to njegov prvi zvočni izdelek. Komedija z velikim deležem satire, ki parodira Adolfa Hitlerja in nacizem, ob tem pa še Mussolinija, Goebbelsa in Göringa, se je izkazala kot preroška, saj je napovedala najhujše zlo 20. stoletja. In ker je fašizem ponovno aktualen tudi v 21. stoletju, nas bo morda gledališka predstava, v kateri bo glavno vlogo odigral Jurij Zrnec, ponovno opomnila, da ga nikoli ne smemo podcenjevati ali misliti, da se (v takšni ali drugačni obliki) ne more vrniti.

Zgodilo se je čisto blizu nas, Galerija Vžigalica in Galerija Vodnikove domačije, Ljubljana

Do 08/05

Ob 30. obletnici začetka vojne v Bosni in Hercegovini in prihoda pregnancev iz krvave morije v Slovenijo je na ogled razstava, sestavljena iz osebnih spominov 45 posameznikov in posameznic, pa tudi medijskih poročil in drugega dokumentarnega gradiva. V Galeriji Vžigalica so predstavljene zgodbe o zapuščanju domov, prihodih v Slovenijo in bivanju v pregnanstvu, ki je trajalo več let, v Galeriji Vodnikove domačije pa pozornost namenjajo aktivnostim oziroma prostorom, ki so pregnancem, ki so s seboj prinesli kulturni kapital, odprli vrata za izražanje in ustvarjanje.

Marijo Zupanov: Under the Tuck (Pod zalimanim), Galerija Alkatraz, Ljubljana

Do 19/04

Under The Tuck (Pod zalimanim) je serija konceptualnih fotoportretov kraljic preobleke, prikazanih skozi odkrito podobo tako imenovanega tuckinga. Tehniko drag queeni uporabljajo, da skrijejo vidnost spolovil, fotografska serija Marija Zupanova pa razkriva skrivnosti vsake performerke posebej in na ogled postavlja najbolj iskrene zaodrske trenutke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.