Izak Košir

 |  Mladina 17  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

azstava Mokre noge

Razstava Mokre noge
© Andrej Peunik/MGML

Maruša Sagadin: Mokre noge, Cukrarna, Ljubljana

Do 27/05

V Galeriji Parter, pritličnem razstavnem prostoru ljubljanske Cukrarne, se s samostojno razstavo Maruše Sagadin (1978) začenja programska shema z izhodiščem v konceptu »en prostor – en umetnik – en projekt«. Na Dunaju živeča umetnica je najprej končala študij arhitekture v Gradcu in pozneje še študij kiparstva na dunajski Akademiji za likovno umetnost. Na razstavi s pomenljivim naslovom Mokre noge so predstavljena njena novejša dela, ki ponujajo razmislek o urbanih površinah, namenjenih javnemu zbiranju.

Drakula in Dekle in Temačni gozd, Gledališče Glej, Ljubljana

Premiera 05/05 ob 20. uri

Epski horor muzikal v treh dejanjih, za katerega besedilo in režijo je poskrbel nekdanji plesalec EN-KNAP Group Bence Mezei, je ambiciozen projekt celovečerne predstave, ki jo odigra zgolj ena performerka. Performans razvija svoj specifični jezik, saj spretno krmari med omejitvami, ki jih ponujajo pripovedni okvir, horor žanr, pravljice in glasbeno gledališče. Zgodba se vrti okoli osamljenega Drakule, krvi željnega vampirja, ki se kot nadobudni dramaturg odpravi na pot iskanja prijateljev in priložnosti, da v mestnem teatru predstavi svoj scenarij. Pot ga vodi skozi Temačni gozd, kjer straši Brezglavi duh, igralec, ki enostavno ne zmore več, in razočarano Dekle, nekdanja plesalka, ki brezciljno išče svojo izgubljeno identiteto, medtem ko se preživlja z delom na filmskem setu.

Jelena Milohanić: Rolling Heads, Galerija DobraVaga, Ljubljana

Odprtje 03/05 ob 19. uri

Droben zin, napolnjen s fotokolaži in nekaj pesmimi, je nastal pod mentorstvom Mateja Stupice kot zaključni projekt pri izbirnem predmetu Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je Jelena Milohanić (1999) trenutno absolventka. V svojih delih raziskuje magični realizem, nadrealizem, lažne in prave spomine, eksperimentira z različnimi mediji in išče navdih na področjih filma, slikarstva, animacije. Je tudi del umetniškega kolektiva Bastardi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.