Izak Košir

 |  Mladina 21  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Margaret Atwood: Penelopiada

Margaret Atwood: Penelopiada
© Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Margaret Atwood: Penelopiada, Peklensko dvorišče Križank, Ljubljana

Premiera 29/05 ob 21. uri

SNG Drama Ljubljana in Festival Ljubljana sta na oder postavila prvo slovensko uprizoritev drame Penelopiada slovite kanadske pisateljice Margaret Atwood. Delo, ki temelji na prevodu in priredbi Tiborja Hrsa Pandurja in ki jo je režirala Livija Pandur, črpa iz zgodbe o Homerjevi Penelopi, ki naj bi zvesto čakala Odiseja, da se vrne z vojnih pohodov, vendar jo predstavi z druge perspektive – v ospredje postavlja zgodbo Penelope (Polona Juh) in njenih dvanajstih dekel, ki jih je Odisej ob vrnitvi domov obesil zaradi domnevnega izdajstva in odnosov s snubci. Prve ponovitve bodo 30. maja ter 6. in 23. junija.

Ljubljana Art Weekend, Cukrarna in druga prizorišča, Ljubljana

27/05—29/05

Novi, tridnevni dogodek po vzoru umetniških vikendov iz številnih tujih mest si prizadeva združiti organizacije in institucije, galerije, muzeje in projektne prostore, posvečene predstavitvi in promociji sodobnih umetnosti ter tako prispevati h krepitvi lokalne umetniške scene, njene pluralnosti in živosti. Na 35 lokacijah se obeta več kot 100 dogodkov, pri katerih bo sodelovalo 300 umetnic in umetnikov. Prvi dan dogodka, v petek, 27. maja, bo središče dogajanja v Cukrarni, kjer se bodo zvrstili »hitri zmenki« za mlade zbiratelje, predstava Bila bi palma Mateje Bučar ter okrogla miza na temo zbirateljstva in skupnosti. Več na https://ljubljanaartweekend.com.

Hommage Ivu Štandekerju, Kino Šiška, Ljubljana

31/05 ob 20. uri

Konec osemdesetih let je pri reviji Mladina služboval Ivo Štandeker, stripovski navdušenec, ki je začel k sodelovanju vabiti različne striparje, ki so tedaj že burili podzemne vode jugoslovanske stripovske scene: Tomaža Lavriča, Zorana Smiljanića in Dušana Kastelica. Štandeker je umrl med poročanjem v obleganem Sarajevu in 16. junija bo minilo točno trideset let od njegove smrti. V njegov spomin bodo na okrogli mizi v okviru serije predavanj in pogovorov o stripu Razlita Tinta (tokratno bo povezovala Pia Nikolič) sodelovali nekateri Štandekerjevi nekdanji stripovski kolegi in uredniki (Robert Botteri, Dušan Kastelic in Zoran Smiljanić).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.