Izak Košir

 |  Mladina 22  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Arjan Pregl: Revolucionarna

Arjan Pregl: Revolucionarna

Arjan Pregl: Podobe, ki prihajajo, Galerija Gallery, Ljubljana

Odprtje 09/06 ob 19. uri

Akademski slikar Arjan Pregl se predstavlja z novim ciklom slik, ki so začele nastajati lansko jesen. Razstava nosi naslov Podobe, ki prihajajo, kar pomeni uvod v obširnejšo razstavo, ki bo naslednje leto v večjem razstavišču, obenem pa se naslov razstave navezuje tudi na množice podob in mentalnih predstav, ki vsak dan prihajajo do nas, še toliko bolj v zadnjih mesecih. V slikah se na igriv način prepletajo izrazito eksplicitni prizori nasilja, seksualnosti, družbenih vrenj, krvi in solzivca na eni strani, s poudarki na formi, barvi in slikarski obdelavi površine na drugi strani. So na meji čiste likovnosti in prevpraševanja možnosti angažiranega slikarstva.

Festival MENT, več lokacij, Ljubljana

08/06—10/06

Festival MENT Ljubljana, ki se osredotoča na lokalne, regionalne in evropske scene in se vrača k tridnevnemu klubskemu formatu z mednarodno glasbeno konferenco, bo letos potekal na 15 lokacijah v Ljubljani in gostil 80 nastopajočih iz 25 držav. Organizatorji tokrat združujejo moči z avstrijskim festivalom Elevate in domačim festivalom Druga godba, v sodelovanju s festivalom Tresk pa je napovedano mednarodno sejmišče glasbenih založnikov. Več na www.ment.si.

Nika Rupnik: Prostor igre, Galerija artKIT, Maribor

Do 29/06

Umetnica Nika Rupnik, sicer akademska slikarka, je za galerijo artKIT zasnovala prostorsko specifično instalacijo Prostor igre. V štajerski prestolnici se bo predstavila prvič, likovno snov pa črpa predvsem iz urbanega okolja, pri čemer mesto obravnava in upodablja kot začasno instalacijo, ki spominja na odrsko scenografijo in se z vsakim premikom gledalca nenehno spreminja. Umetnica razmišlja o odnosu med intimnim in javnim ter vpetosti posameznika v urbano okolje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.