Izak Košir

 |  Mladina 25  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Plakat ob 90-letnici rojstva Srečka Kosovela

Plakat ob 90-letnici rojstva Srečka Kosovela
© Novi kolektivizem

Novi kolektivizem: Plakatiranje prepovedano!, Galerija Nove univerze, Ljubljana

Do 30/09

Najbolj slaven plakat Novega kolektivizma, oblikovalskega oddelka gibanja Neue Slowenische Kunst, je bržkone tisti za štafeto mladosti iz leta 1987, na katerem je umetniški kolektiv komunistični oblasti podtaknil nacistično podobo, ta pa jo je sprejela. Sledila je plakatna afera. A Novi kolektivizem je ustvaril še malo morje drugih plakatov in zdaj ponuja na ogled tiste za področje kulture, ustvarjene od sredine osemdesetih do sredine devetdesetih let. Kot je ob razstavi zapisala Polona Tratnik, je kulturni plakat v svoji sporočilnosti v nasprotju z oglaševalskim mnogo bolj odprt in zmore dodati nove pomene tudi dogodkom, na katere vabi. Novi kolektivizem je v tem izjemen in naročnika je včasih presenetil celo do te mere, da je kakšen že natisnjeni plakat na koncu obležal v predalu. Razstava največ pozornosti nameni gledališkim plakatom, pa tudi filmskim in glasbenim.

Ljubljana Street Art Festival, več prizorišč

27/06—03/07

Street Art Festival

Street Art Festival

Ljubljana Street Art Festival je prvi festival ulične umetnosti v Sloveniji, ki od leta 2019 povezuje ulično, umetniško in akademsko sceno ter na edinstven način promovira eno od najpomembnejših sodobnih umetniških gibanj 21. stoletja. Obiskovalke in obiskovalce spodbuja k aktivnemu branju ulic, obenem pa podpira mlade, še neuveljavljene generacije uličnih umetnic in umetnikov ter skrbi za prihodnost lokalnega street arta. Letošnji, četrti festival bo na različnih lokacijah (Kino Šiška, Metelkova, DUM, DobraVaga, Plesni teater Ljubljana in Sax Pub) ponudil odprtja poslikav, razstav, konferenco, več delavnic, graffiti jam in koncerte. Celoten program najdete na streetartfestival.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.