Izak Košir

 |  Mladina 31  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Kolektiv Ustanova

Kolektiv Ustanova
© Facebook

Festival Grounded, različna prizorišča v Ljubljani

11/08—13/08

Festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded letos poteka že šestič, in sicer med 11. in 13. avgustom na različnih lokacijah v Ljubljani. Po dveh letih epidemije se glasbeni del vrača na Metelkovo, glavnina okroglih miz, pogovorov in delavnic pa bo v Cukrarna baru. V preteklih letih je festival obravnaval teme, kot so migracije, umetna inteligenca, avtomatizacija, resnica in država, letos pa v središče postavlja odgovornost. Glasbeni program že šesto leto zapored predstavlja prodorne fenomene postklubske in eksperimentalne elektronike, na festivalu bo med drugim predstavljena tudi nova platforma, ki združuje umetnike z območja nekdanje Jugoslavije. Prisluhnili boste lahko več kot dvajsetim nastopajočim, tudi člane in članice kolektivov Ustanova, Nimaš izbire, Volta in Sutra. Več na spletni strani grounded.si.

Made in Maribor II, American Corner, Novi Sad

Do 25/08

Umetnostna galerija Maribor s svojim projektom, modularno razstavo Made in Maribor II, gostuje v Novem Sadu, letošnji evropski prestolnici kulture. Oseminštiridesetim umetniškim kockam, ki jih je ustvarilo več kot 50 »mariborskih« umetnic in umetnikov, se bo v Novem Sadu pridružilo še 16 novosadskih umetnikov in umetnic različnih generacij. Tokrat so umetnice in umetniki prejeli predpripravljeno prostorsko podlago − leseni kubus v velikosti 25 x 25 x 25 cm – ter vabilo, da ga »uporabijo« za osebni odziv na občutenje prostora v najširšem možnem kontekstu.

Letni kino Slovenske kinoteke, Muzejska ploščad Metelkova, Ljubljana

08/08—20/08

V ponedeljek, 8. avgusta, se odpira letni kino na Muzejski ploščadi Metelkove. Otvoritvena projekcija bo Chaplinov Veliki diktator, dan kasneje pa se odpira Festival Tresk #13, ki že četrto leto podeljuje nagrado videoustvarjalcem na domači glasbeni sceni. Desetega avgusta se bo program nadaljeval s festivalom Poletje na platnu in med platnicami, med 15. in 20. avgustom pa bo vse skupaj zaključil FeKK – mednarodni festival kratkega filma. Več na kinoteka.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.