Izak Košir

 |  Mladina 34  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Tobias Putrih

Tobias Putrih
© Uroš Abram

Tobias Putrih: Industrija jekla, Galerija Ravne, Ravne na Koroškem

26/08—04/11

V Galeriji Ravne bodo gostili razstavo jeklenih skulptur Tobiasa Putriha, enega naših mednarodno najbolj priznanih vizualnih umetnikov, ki redko razstavlja doma ter ustvarja na presečišču med kiparstvom, arhitekturo in oblikovanjem, po novem pa, kot vse kaže, tudi na presečišču med kiparstvom in jeklarstvom. Z novim projektom namreč poudarja več kot 400 let dolgo tradicijo ravenskega železarstva in se obenem navezuje na Formo vivo Ravne, zbirko 36 jeklenih skulptur, ki stojijo v mestu in okolici.

Varuhinje rek, Park Pečno, Kanal

Do 16/09

Skupinska fotografska razstava, ki sta jo zasnovala Alja Bulič iz ustvarjalnega kolektiva Hupa Brajdič in novinar Erik Valenčič, je povezala 19 slovenskih rek, 19 slovenskih fotografov in 29 slovenskih varuhinj rek. Ključni namen projekta, ki bo do leta 2024 potoval po vsej Sloveniji ter ga bodo spremljale okrogle mize in umetniški dogodki, pa tudi delavnice za lokalne aktiviste in otroke, je osveščanje o pomenu varovanja vodotokov ter spodbujanju aktivnega državljanstva na tem področju. Med sodelujočimi fotografi je tudi kar imen, katerih objave lahko spremljate v izdajah družbe Mladina, d. o. o., denimo Borut Krajnc, Uroš Abram, Peter Gedei in Borut Peterlin.

Sara Skenderija: Faktotum MXM:06, DobraVaga, Ljubljana

Do 10/09

Sara Skenderija (letnik 1998), ki končuje dodiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, v svoji umetniški praksi lovi stičišča in točke razveze znotraj odnosa objekt-subjekt, ki ga sočasno misli kot grlo, skozi katero steče dialog med avtorjem in gledalcem. Na svoji prvi samostojni razstavi umetnica predstavlja objekt, razkosan na več delov, slik. Vizualna podoba je dopolnjena z umetno generiranim zvokom in s svojimi logičnimi hibami privablja gledalčev dvom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.