Izak Košir

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Prizor z razstave Lee Culetto

Prizor z razstave Lee Culetto
© Jaka Babnik

Lea Culetto: Petlje, Galerija Kresija, Ljubljana

04/10—06/11

Mlada feministična umetnica Lea Culetto v svojih delih pogosto problematizira uveljavljene družbene reprezentacije ženskega telesa, nanj vezanih tabujev, stereotipov in idealov. V projektu Petlje, ki ga je navdihnila manj znana komunikacijska vloga oblačil v vojni zgodovini, je v dekorativne kose pletenin vpletla kodirana besedila. Tako boste na razstavi lahko opazili metafore o discipliniranju naših teles in našem nekritičnem prilagajanju obnašanja normativom patriarhalne družbe, pa besedila o tabujih, stereotipih ter o tistem, kar smo bili naučeni prekriti, prikriti in preobleči.

28. Mesto žensk, različna prizorišča, Ljubljana

05/10—16/10

Letošnji 28. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk bo potekal na 11 lokacijah, na skupaj 31 dogodkih pa se bo predstavilo več kot 50 domačih in tujih umetnic ter teoretičark. Letos se festival posveča presečiščem med spolom in raso ter dreza v neprijetno vprašanje o tem, kdo koga ponižuje, da bi povzdignil samega sebe, in komu to koristi na sistemski ravni. Letos se bodo predstavile Ana Čigon, Catherine Baker, Corinne Eckenstein, Daniela Ortiz, Daniella Shreir, Jasmina Cibic, Kukla, Masayah, Nika Autor, Petra Meterc, Rana Hamadeh, Sanna Lenken, Šejla Kamerić, Vesna Bukovec, Yoana Pavlova in številne druge. Celoten program najdete na www.cityofwomen.org.

Indigo festival, Cukrarna, Ljubljana

04/10—07/10

Indigo je festivalska platforma sodobnih tokov v umetnosti, kulturi, medijih, glasbi, filmu, gledališču in oblikovanju, ki povezuje kulturne in znanstvene ustanove z nevladnimi organizacijami ter ustvarjalnimi posamezniki. Na glasbenem odru bodo nastopili Marina Herlop, Aya ft. Sweatmother in Kode 9, o trenutnih dogajanjih v Ukrajini se bosta pogovarjala Slavoj Žižek in Ervin Hladnik Milharčič, Saša Mähtig pa bo s kustosinjo Majo Vardjan in arhitektom Timotejem Jevšenakom debatiral o dizajnu. Predaval bo eden vodilnih nemških umetnikov Olaf Nicolai, filozofa Mladen Dolar in Robert Pfaller pa bosta govorila o sadovih jeze. Več na indigo.ooo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.