Izak Košir

 |  Mladina 42  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Krize je nova predstava Žige Divjaka.

Krize je nova predstava Žige Divjaka.
© Matej Povše

Krize, Nova pošta, Ljubljana

Premiera 27/10 ob 20. uri

Nova gledališka predstava v režiji Žige Divjaka, ki je nastala po motivih knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing, govori o tem, da se v življenju nenehno soočamo s takšnimi in drugačnimi krizami – osebnimi, poklicnimi, socialnimi, političnimi, begunskimi, zdravstvenimi, bivanjskimi. Za njimi pa preži nemara največja v zgodovini človeštva – okoljska. Vsaka kriza je obenem čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče. Toda katere ideje? Tiste, ki bi ljudem omogočile večjo varnost, zdravje in blaginjo, ali one, namenjene nadaljnjemu bogatenju že tako nepredstavljivo bogatih? Igrajo Sara Dirnbek, Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Vito Weis, Gregor Zorc in Blaž Šef.

Da te ni sram, Lutkovno gledališče Ljubljana, Ljubljana

Premiera 22/10 ob 18. uri

Intermedijska uprizoritev Da te ni sram, avtorica njenega koncepta in scenarija je Varja Hrvatin, obravnava neskončno scrollanje in generiranje vsebin, avatarjev, emojijev, trapa, stand-upa, videospotov in storyjev, ki na prelomu virtualnega, pravljičnega in sedanjega iščejo prostor brez sramu. Skozi eksperimentiranje s formati in jezikom družbenih omrežij naslavlja ukoreninjene občutke sramu ter vseprisotnega medsebojnega sramotenja in brezsramnosti. Skozi avtorski material mlade ustvarjalne ekipe raziskuje, kako se sram rodi, reproducira in ali ga je sploh mogoče preseči. Gledalci lahko predstavo, namenjeno mladim od 15. leta dalje, zgolj spremljamo ali pa v njej aktivno in anonimno sodelujemo – za to potrebujemo pametni telefon z možnostjo prenosa podatkov.

Sarajevo safari, Cankarjev dom, Ljubljana

27/10—30/10 ob 19. uri

Film Sarajevo safari scenarista Mirana Zupaniča razkriva javnosti prikrito zgodbo o safariju na ljudi, ki je nastajala med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva med letoma 1992 in 1995. Premožnim tujcem, ki so za to plačevali visoke zneske, je bilo namreč omogočeno, da so lahko streljali na Sarajevčane.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.