Izak Košir

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Silence

Silence
© Borut Peterlin

Silence: Slovar norosti, Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

04/11 ob 19.30

Priznana domača glasbena zasedba Silence, v kateri delujeta Boris Benko in Primož Hladnik, koncert v Cankarjevem domu pripravlja ob izidu novega, petega studijskega albuma. The Vocabulary of Madness (Slovar norosti) je prva plošča dueta po desetletju (je pa ta v vmesnem času vseeno nastopal, skupaj z zasedbo Laibach tudi denimo v Severni Koreji) in hkrati prvi vodnik po univerzalnem, vse bolj priljubljenem jeziku – norost je namreč jezik, ki ga vsi govorimo tekoče, še posebej takrat, ko to ni naš namen. Glasbenika bosta na koncertu s pomočjo gostov ob novi plošči, ki jo spremlja 32-stranska, trdo vezana knjiga, predstavila tudi izbrane starejše pesmi.

Kralj Ojdip, SNG Drama, Ljubljana

Premiera 15/11 ob 19.30

Sofoklejeva tragedija o nesrečnem tebanskem kralju Ojdipu 2500 let po svojem nastanku še vedno velja za veliko delo, eno najpomembnejših v zgodovini evropskega gledališča. Najnovejšo srbsko uprizoritev Kralja Ojdipa je režiral slovenski režiser Vito Taufer in predstava, ki je bila na velikem odru gledališča Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) uprizorjena 17. septembra, je požela izvrstne kritike. Dva meseca kasneje si jo bomo lahko ogledali tudi pri nas, v ljubljanski Drami. Taufer ne skriva, da ga je k uprizoritvi spodbudilo aktualno dogajanje: »Mislim, da smo v trenutku, ko ne vemo, ali bo zmagala iracionalnost ali zdrava pamet. To je zgodba o izginotju demokracije. O poskusu nekega vladarja, da bi uredil državo, da bi poiskal razloge razpadanja in gnilobe. Ki slavno propade. Za dolgo dolgo časa. Bitka med racionalnim in iracionalnim principom.«

Koala Voice, Jazz Club, Ljubljanski grad, Ljubljana

04/11 ob 19. uri

Indie zasedba Koala Voice je v zadnjih letih postala ena od bolj uveljavljenih domačih glasbenih skupin. Zadnji album Plata je nadgradnja zvokov, ki jih Manca Trampuš, Domen Don Holc, Tilen Prašnikar in Miha Prašnikar razvijajo že dobro desetletje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.