Izak Košir

 |  Mladina 45  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Via Mama

Via Mama
© Marcandrea

Mare Bulc: Via Mama, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

Premiera 12/11 ob 20. uri

Petnajst let po Zadnji egoistični predstavi in pet let po Prvi altruistični predstavi se režiser Mare Bulc vrača na oder v tretjem docela avtorskem projektu. Kakor prvi njegov solo ni bil zares egoističen in drugi ne altruističen, tako je tudi tretji le delno vezan na izhodiščno povezavo med gledališko skupino Via Negativa in avtorjem; predstava Via Mama je namreč nastala v sklopu 20-letnice omenjene gledališke skupine. Avtor se v uprizoritvi, ki jo žanrsko označuje kot stand-up, spopade s svojo primarno (gledališko in družinsko) socializacijo. Premieri bosta sledili ponovitvi 14. in 15. novembra.

Tesla, SNG Maribor, Maribor

Premiera 11/11 ob 19.30

Tesla, noviteta skladatelja Slavka Avsenika ml. in libretista Nejca Gazvode, je operni muzikal v šestih prizorih, ki ga je pod taktirko Simona Krečiča režiral Aleksander Popovski, v naslovni vlogi pa bo nastopil Klemen Slakonja. Nikola Tesla (1856–1943) velja za enega najbriljantnejših znanstvenikov sodobne ere, ki je s svojimi »čudodelnimi« izumi in raziskavami – od indukcijskega motorja na izmenični tok, rentgenskih žarkov, letečih naprav, brezžičnega prenosa elektromagnetne energije itn. – za vedno spremenil podobo sveta. Obenem pa je zaradi svojega utopičnega idealizma večkrat prihajal v navzkrižje z interesi kapitala. Muzikal išče odgovor na vprašanje, kako lahko pravočasno – če sploh – stopimo z drvečega vlaka, ki nas z vse večjo hitrostjo pelje proti lastnemu propadu, uničenju planeta in s tem celotne civilizacije. Ponovitve sledijo 12., 13., 15. in 16. novembra.

Altin Gün + Moveknowledgement, Kino Šiška, Ljubljana

15/11 ob 20.00

V Kino Šiška se po štirih letih vrača Altin Gün, mednarodna amsterdamska naveza, nominirana za grammyja, ki s svojim atraktivnim obujanjem turškega psihedeličnega rocka žanje kritiško hvalo, milijone ogledov in nastope na največjih svetovnih festivalih. Občinstvo bo ogreval žanrsko fluidni Moveknowledgement, zagotovo ena od najpomembnejših domačih zasedb zadnjih dveh desetletij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.