Izak Košir

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Dnevnik Ane Frank

Dnevnik Ane Frank
© Miha Fras

Dnevnik Ane Frank, Mini teater, Ljubljana

Premiera 25/12 ob 20. uri

Ana Frank, rojena 12. junija 1929 v Frankfurtu na Majni, je leta 1933 s starši migrirala v Amsterdam. Ko je Nemčija leta 1940 okupirala Nizozemsko, se je njena družina skrila v hišo podjetja Otta Franka. V tem času je trinajstletna Ana svoje občutke in misli zaupala dnevniku, v katerega je zapisovala vsakdanje življenje v skrivališču in strah pred tem, da bi jih odkrili. Dnevnik se je končal 1. avgusta leta 1944: tri dni za tem je bila družina Frank aretirana in deportirana v Auschwitz, kjer je Ana umrla le nekaj mesecev kasneje. Odlomki iz njenega dnevnika so bili prvič objavljeni leta 1947, celotna različica pa je bila v obliki knjige do zdaj objavljena v več kot 80 jezikih. V predstavi Mini teatra, ki se pokloni zgodovinsko pomembnemu pričevanju, bo naslovno junakinjo upodobila Gaja Filač.

Dimitrije Kokanov: Gibanje, Cukrarna, Ljubljana

Premiera 05/01 ob 20.00

Dramsko besedilo srbskega dramatika in dramaturga mlajše generacije Dimitrija Kokanova z naslovom Gibanje in podnaslovom Tehnologija in koreografija strahu spregovori o stanju strahu sodobnega posameznika v poznem kapitalizmu, ki je čas nenehnih kriz. To stanje avtor definira kot nezmožnost gibanja. Gibanje je bilo leta 2020 nagrajeno s Sterijevo nagrado za najboljše sodobno dramsko besedilo v Srbiji, v slovenski različici, ki jo je režiral Juš Zidar, pa nastopajo Polona Juh, Nejc Cijan Garlatti in Benjamin Krnetić. 

NOB 1941–1945, Mestna hiša, Ljubljana

Do 27/12

Razstava v ljubljanski mestni hiši je na ogled v času, ko se zgodovina druge svetovne vojne zlorablja v politične namene, pri tem pa se dejstva o njej namerno izkrivlja. Skozi časovnico in zgodovinska dejstva nas poduči o napadu in razkosanju Slovenije leta 1941, poteku vojne in partizanskega boja, Osvobodilni fronti (OF), pa tudi oboroženi kolaboraciji z okupatorjem. Izvirno besedilo razstave je pripravil dr. Martin Premk, fotografsko gradivo pa je iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Razstava je na ogled vsak dan od 8. do 22. ure.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.